900 kişiyi ağına yakaladılar: 200 milyon euroluk Ponzi devi! – Türkiye'den son dakika haberleri

0

Uzun süredir Türkiye'nin gündeminde olan ve çok sayıda mağdurun olduğu Seçil Erzan davasına benzer dolandırıcılık davasında yeni gelişmeler yaşandı. Dubai merkezli bir finans şirketinin temsilcisi olduklarını iddia eden Ertuğrul S. ve 4 arkadaşı, önce yakınlarını ve yakın çevresini, ardından da yüzlerce kişiyi tuzağa düşürdü. Yatırımlarından yüksek kazanç elde edeceklerini iddia ederek yatırımcılardan para toplayan şüpheliler, yatırımcı getirenlere ödeme vaadiyle ağı genişletti.

Şüpheliler, çoğunluğu gurbetçi ve yabancı olan mağdurlara aylık yüzde 15 oranında kar payı ve yatırılan paranın ana parasının 5 katı kadar yıllık kar sözü verdi. Ayrıca yatırımcı başına yüzde 10 ödeme sözü veren şüpheliler tarafından dolandırıldıklarını anlayan mağdurlar, geçtiğimiz aylarda suç duyurusunda bulundu.

SAĞLAM HAYATLARINI PAYLAŞTILAR

Dolandırıcıların gösterişli hayatlarını sosyal medyada paylaşmaları dikkatlerden kaçmadı. Lüks mekânlarda ve teknelerde poz vermenin yanı sıra şampanya açtıkları anlar da paylaşıldı. Ocak ayında mağdurların suç duyurusunda bulunarak tutuklanarak adliyeye sevk edilen Ertuğrul S. (39), Hicabi P. (29) ve Tolga D. (26) tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı.

MASAK RAPORU YAYINLADI

Denizli Cumhuriyet Başsavcılığı Yankesicilik ve Dolandırıcılık Büro Amirliği ve Denizli Emniyet Müdürlüğü Asayiş Şube Müdürlüğü ile Hazine ve Maliye Bakanlığı (MASAK) Mali Suçları Araştırma Bürosu ekiplerinin yürüttüğü çalışma sonucunda Ertuğrul, S., Tolga D., Hicabi P., VolkanÇ. ve Sibel T.'nin 2020-2023 yılları arasındaki muhasebe hareketleri incelendi. Şüphelilerin, ülkemizde ve yurt dışında ikamet eden Türk vatandaşlarına ve yabancılara, sahiplerine ait matbaa ve yayın şirketlerini kullanarak kendilerine yatırım yapabilecekleri ve yüksek kar elde edebilecekleri yönünde söz verdiği görüldü. Paravan şirketler, şu ana kadar Türkiye, Fransa, Belçika, İsviçre ve Yeni Zelanda ülkelerinden rapor verdi. Yaşayan 48 mağduru 2 milyon 109 bin 272 euro, 600 bin TL ve 80 bin İsviçre frangı dolandırdıkları belirlendi. MASAK raporlarına göre, şüphelilerin kendi aralarında 50 milyon liralık para transferi yaptığı, yüksek fiyatla mal alıp sattığı, para akışının hayatın normal akışına aykırı olduğu belirlendi. Soruşturma kapsamında Ertuğrul S., Tolga D., Hicabi P. ve Volkan Ç. Hakkında tutuklama emri çıkarıldı. Gözaltına alınan 3 şüpheliden Volkan Ç, adliyeye sevk edildi. ve Ertuğrul S. çıkarıldığı mahkemece tutuklanırken; Sibel T., Tolga D. ve Hicabi P.'nin yurt dışına kaçtığı belirlendi. Operasyon ve aramalarda 1 kurusıkı tabanca, 2 cep telefonu, 5 dizüstü bilgisayar, 2 tablet, 4 flash bellek ve 2 harici hard disk ele geçirildi.

900 KİŞİDEN 200 MİLYON EURO KAZANÇ!

Mağdur avukatı Anıl Aba, kamuoyunda “Seçil Erzan olayı” olarak bilinen davanın aynısı olduğunu belirterek, dolandırıcılık olayının da aynı sistemle ilerlediğini söyledi. Avukat Aba, sözde Ponzi dolandırıcılığı kapsamında mağdurların kısa vadede yüksek kâr elde etme vaadiyle kandırıldığını belirterek, şüphelilerin bu yolla haksız kazanç elde ettiğini söyledi. Avukat Aba, MASAK raporuna göre ihbarda bulunan 48 mağdurun yaklaşık 3 milyon avro dolandırıldığını ancak mağdurun ve kazancının aslında daha yüksek olduğunu belirterek, şöyle konuştu: “MASAK raporunda bunun yaklaşık 3 milyon avro olduğu belirtiliyor. Ancak bu miktar 48 kişinin şikâyetçi olduğu dosyanın kapsamına giriyor. Bu suçtan 900 kişinin zarar gördüğünü düşünüyoruz. 200 milyon euro civarında bir dolandırıcılık şebekesinden bahsediliyor. Vatandaşlarımızın bu hususlara dikkat etmesi gerekiyor. Çünkü kısa sürede para kazandırma vaadi veren şeylere karşı çok dikkatli olmanız gerekiyor. Soruşturmalar bir yıldır sürüyor. Çok titiz bir soruşturma sürüyor. Soruşturma belli bir noktaya geldi. Savcılık, şüphelileri tutuklama talebiyle adliyeye sevk etti. Şirketin iki sahibi sevk edildikleri mahkemece tutuklandı. Ancak bu ekibin arkasında çok sayıda kişinin olduğu ve polis ekiplerinin de bu kişileri araştırdığı belirtiliyor. Mesela iki kişi var, bu kişilerde tutukluluk var. Şirketin ortakları ve yöneticileri, tutuklama kararı çıkarılmadan yurt dışına kaçtı. Bu konuda da kırmızı uyarı verileceğini düşünüyoruz” dedi.

MASAK RAPORU'NDA “KARA PARA AKLAMA” DETAYI

Mağdur avukatlardan Gizem Üğür, MASAK raporunda kara para aklama ve dolandırıcılık olabileceğini söyleyerek şunları söyledi: “Yaklaşık bir yıldır bu davayı takip ediyoruz. MASAK raporunun dosyanın sonuna ulaşmasının ardından şüpheliler hakkında yakalama kararı çıkarıldı. MASAK raporunda şüphelilerin banka hesaplarına çok sayıda büyük miktarda paranın aktığı belirtiliyor. Bu nakit akışları 20 milyon, 30 milyon, 40 milyon civarında. MASAK raporuna göre bu para suç faaliyetlerinden elde edilen gelirin bir kısmı. Buna göre MASAK, hesaplara bu para akışının hayatın normal akışına aykırı olduğunu ve kara para aklama suçu teşkil ettiğini de açıkladı. Bunun sonucunda savcımız tutuklama kararı çıkardı” dedi.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku