Haftalarca denizde kalan Arakanlı mülteciler Endonezya’da karaya çıktı

0

Yerel halkın tepkisine rağmen mülteciler botun halatlarını kullanarak denize girerek son güçleriyle kıyıya yüzdüler.

REKLAM

Myanmar’da yaşayan yüzlerce Rohingya, derme çatma bir tekneyle toplanarak Endonezya’nın batısındaki Açe bölgesine ulaştı.

Ancak bazı çevre sakinlerinin, mültecilerin karaya çıkmasını engellemeye çalıştığı, üç haftadır denizde kalan yorgun ve aç mültecilere yiyecek vererek onları ayrılmaya ikna etmek istedikleri iddia edildi.

Halkın öfkesine rağmen teknenin halatlarından kayarak denize inen mülteciler, son güçlerini kullanarak kıyıya yüzdü.

Bangladeşli olduğu söylenen tekneden karaya çıkanların çoğunun yalınayak olduğu, bazılarının ise yorgunluktan baygın halde uyuyakaldığı görüldü.

72 saatte yaklaşık 600 mülteci karaya çıktı

Endonezyalı yetkililer, son 72 saatte ülkeye gelen Rohingyalı mülteci sayısının 600’e yaklaştığını, perşembe günü ise 250 kişinin geldiğini açıkladı.

Arakan Projesi adlı sivil toplum kuruluşundan yetkililer, en az bir veya iki geminin daha denizde Endonezya’ya doğru yola çıktığını söyledi.

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği’ne (BMMYK) göre, 2.000’den fazla Rohingya’nın 2022’de Güneydoğu Asya ülkelerine riskli bir yolculuğa çıkacağına inanılıyor. Geçen yıl yaklaşık 200 Rohingya’nın yolculuk sırasında öldüğü veya kaybolduğu tahmin ediliyor.

Myanmar’da şiddetli zulme uğrayan çoğu Müslüman binlerce Rohingya, Malezya veya Endonezya’ya ulaşmak için her yıl genellikle derme çatma teknelerle uzun ve pahalı deniz yolculukları yaparak hayatlarını tehlikeye atıyor.

Myanmar ordusunun 2017 yılında başlattığı baskıdan kaçan ve şu anda Birleşmiş Milletler’in soykırım soruşturmasına konu olan yaklaşık 960 bin Rohingyalı, Bangladeş’e sığındı. Ancak Bangladeş’teki aşırı kalabalık, tehlikeli ve kaynak sıkıntısı çeken mülteci kamplarında yaşayan Rohingyaların bir kısmı evlerine dönmek isterken, bir kısmı sunulan koşulları reddediyor, Myanmar da geri dönmekten çekiniyor.

Birleşmiş Milletler verilerine göre Bangladeş, çoğu Myanmar ordusunun 2017’de başlayan şiddetli baskısından kaçan ve şu anda Birleşmiş Milletler soykırım soruşturmasının konusu olan en az 960.000 Rohingyalı mülteciye ev sahipliği yapıyor.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku

ekrem abi sitesi gaziantep escort