Piyasalarda gözler ABD’nin enflasyon verilerinde! – Son Dakika Ekonomi->Dünya Haberleri

0

Ancak oranın sürdürülebilir bir şekilde yüzde 2'ye düşeceğinden yeterince emin olduğunu söylemeye “henüz hazır olmadığını” söyledi.

Fed'in bilançosuna ilişkin soruları yanıtlayan Powell, bankanın halihazırda bilançosunu yaklaşık 1,7 trilyon dolar kadar küçülttüğünü söyledi.

Powell, bilanço boyutunu küçültme konusunda “oldukça ilerleme kaydettiklerini” belirterek, “Daha gidecek çok yolumuz olduğunu düşünüyoruz” dedi. Dedi.

Analistler, Powell'ın açıklamalarının ardından hisse senedi piyasalarında risk iştahının arttığını belirtti.

ENFLASYON VERİLERİNE DİKKAT EDİN

Yatırımcıların Fed'in gelecekte ne gibi para politikası önlemleri alacağına dair daha fazla ipucu bulmak için bugün açıklanacak enflasyon verilerini izleyeceğinin altını çizen analistler, Cuma günü açıklanacak banka bilançolarının yatırımcıların ilgi odağı olduğunu söyledi.

Analistler, özellikle tüketici fiyat endeksi (TÜFE) temel verilerinin önemine dikkat çekerek, bu verilerin aylık yüzde 0,2, yıllık ise yüzde 3,4 oranında artacağının beklendiğini söyledi.

Para piyasalarında Fed'in Eylül'de ilk faiz indirimini yapma ihtimali %77, Kasım'da %76, söz konusu indirimin ardından Aralık toplantısında bankanın ikinci faiz indirimini yapma ihtimali tahmin ediliyor. Faiz oranı %99 olarak belirlendi.

Öte yandan, özellikle Tayvan merkezli küresel yarı iletken devi Taiwan Semiconductor Manufacturing Co'nun (TSMC) satışlarının 2022'den itibaren daha hızlı arttığını açıklamasının ardından teknoloji şirketleri borsaların büyümesine yön veriyor.

TSMC'nin açıklamasına göre şirketin geliri 2024 yılının ilk yarısında yıllık %27 artışla 30,4 milyar dolardan 38,7 milyar dolara yükseldi.

Dün TSMC'nin hisseleri yüzde 3,5, Nvidia yüzde 2,5, Apple yüzde 2, Microsoft yüzde 1,5, Alphabet ve Meta hisseleri ise yüzde 1 değer kazandı.

DEV BANKAYA CEZA

Dün ABD'nin en büyük bankalarından biri olan Citigroup, iç kontrol ve risk sorunlarının çözümünde yeterli ilerleme sağlayamadığı için 135,6 milyon dolar para cezasına çarptırıldı.

Bu gelişmelerin ardından ABD 10 yıllık tahvil faizi %4,29 seviyesinde yer alırken, dün günü %0,2 düşüşle 105 puanda kapatan dolar endeksi şu anda önceki kapanışının hemen altında bulunuyor.

Yükselişini üçüncü işlem gününde de sürdüren ons altının fiyatı, bugün yüzde 0,5 değer artışıyla 2.382 dolardan alıcı buluyor.

Brent petrolünün varil fiyatı, talebin arttığına dair işaretlerin etkisiyle %0,4 artışla 85,3 dolardan işlem gördü.

küresel marketler

Dün New York Borsası'nda Nasdaq endeksi yüzde 1,18 yükselişle 18.647,45 puana yükselirken, S&P 500 endeksi kapanış rekorunu yenileyerek günü yüzde 1,02 yükselişle 5.633,91 puandan kapatırken, Dow Jones endeksi 1,09 yükselişle günü tamamladı. yüzde. ABD'de endeks vadeli kontratları güne olumlu başladı.

Böylece Nasdaq endeksi üst üste yedi işlem günü rekor kapanış seviyesini yenilerken, S&P 500 endeksi üst üste altı işlem günü en yüksek günlük kapanış seviyesini yeniledi.

Avrupa borsalarında dün olumlu bir seyir görülürken, Almanya'da bugün açıklanacak nihai enflasyon verileri ile İngiltere'deki büyüme verileri yatırımcıların dikkatini çekti.

Bölgede ekonomik aktiviteye ilişkin karışık sinyallerin bulunduğunu hatırlatan analistler, Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) önümüzdeki dönemde alacağı tedbirlere ilişkin belirsizliğin devam ettiğini söyledi.

Avrupa Merkez Bankası Denetleme Kurulu üyesi Elizabeth McCaul, dün Financial Times'a verdiği röportajda gölge bankacılıkla ilgili risklerin arttığı konusunda uyardı.

İngiltere Merkez Bankası (BoE) baş ekonomisti Huw Pill, dün yaptığı açıklamada faiz indiriminin zamanlamasının hala “açık bir soru” olduğunu söyleyerek bankanın ağustos ayında faiz indirimine gideceği yönündeki beklentileri baltaladı.

Dün İngiltere'de FTSE 100 endeksi %0,66, Fransa'da CAC 40 endeksi %0,86, Almanya'da DAX 40 endeksi %0,94 ve İtalya'da MIB endeksi 30 %1,30 arttı. Avrupa'da endeks vadeli kontratları güne olumlu başladı.

Asya borsalarında olumlu bir seyir yaşanırken, Japonya'da Nikkei 225 endeksinin 42 bin puanı aşarak tarihi rekorunu yenilediğini de belirtmek gerekiyor.

Bölgesel merkez bankalarından Güney Kore Merkez Bankası, üst üste 12'nci toplantısında faiz oranını değiştirmeyerek yüzde 3,50'de tuttu.

Bankadan yapılan açıklamaya göre banka, enflasyonun düşmeye devam edeceğine dair daha fazla kanıt aradığı için politika faizini değiştirmeme kararı aldı.

Öte yandan Japon yeni, dolar karşısında tarihi düşük seviyelerini korumaya devam ediyor.

Kapanışa yaklaşırken Japonya'da Nikkei 225 endeksi %1, Güney Kore'de Kospi endeksi %0,6, Hong Kong'da Hang Seng endeksi %1,7 ve Çin'in Şanghay Bileşik Endeksi %0,8 yükseldi.

Ulusal düzeyde ise dün satış eğilimine giren İstanbul Menkul Kıymetler Borsası BIST 100 endeksi, önceki kapanışa göre yüzde 0,49 oranında düşüşle günü 10.743,30 puandan kapattı.

Dün dalgalı bir seyir izleyen dolar/TL, günü bir önceki kapanışın hemen altında 32,8642 seviyesinde tamamladıktan sonra bugün bankalararası piyasada açılışta 32,9120 seviyesinde işlem görüyor.

Analistler, bugün ülkede perakende satışlar ve haftalık para ve banka istatistikleri, Almanya ve ABD'de enflasyon verileri, İngiltere'de büyüme verileri ve teknik açıdan 10.700 ve 10.600'ün de aralarında bulunduğu yoğun bir veri gündeminin takip edileceğini söyledi. BIST 100 endeksindeki seviyeler desteklenecek. 10.800 ve 10.900 noktalarının direnç noktaları olduğunu kaydetti.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku

Antalya Haber
meritking casibom giriş