Netanyahu saldırıyı böyle onayladı! Hizbullah lideri Nasrallah öldü mü? Açıklama saatler sonra geldi
Lübnan'ın başkenti Beyrut'un güney bölgesinde meydana gelen yaklaşık 10 patlamanın ardından dumanlar yükseldi. Patlamalar Netanyahu'nun BM Genel Kurulu'ndaki konuşmasının ardından meydana geldi.
Lübnan'ın resmi ajansı NNA'nın yayınladığı haberde, Beyrut'un güneyindeki Dahiye bölgesine bağlı Hureyk ilçesinin bir dizi hava saldırısına hedef olduğunu okuduk.
Lübnan'dan dehşet verici görüntüler! “Hizbullah lideri Nasrallah'ın hedef alındığı” iddiası pic.twitter.com/QumS6J7vl9
— Mynet (@mynet) 27 Eylül 2024
NASRALLAH HEDEF ALINDI
İsrail medyası Hizbullah lideri Hasan Nasrallah'ın hedef alındığını söyledi.
İSRAİL: 'Ana karargâhı hedef aldık'
İsrail ordu sözcüsü Daniel Hagari, savaş uçaklarının Hizbullah'ın Beyrut'un güneyindeki Dahiye bölgesindeki ana karargâhını hedef aldığını duyurdu.
Hizbullah'ın karargâhını sivil binaların altına sakladığını öne süren Hagari, hedeflenen isimle ilgili bilgi paylaşmadı.
İsrail basını, İsrail ordusunun Beyrut'a yönelik bombalamada Hizbullah Genel Sekreteri Hasan Nasrallah'ı hedef aldığını iddia etti.
“NETANYAHU BASIN TOPLANTISINDAN AYRILDI”
İsrail gazetesi Yediot Ahranot, Netanyahu'nun Beyrut saldırısı sırasında Birleşmiş Milletler'de basın toplantısı düzenlediğini, askeri danışmanının kendisine yaklaşmasının ardından hızla basın toplantısından ayrıldığını yazdı.
İsrail Ordu Radyosu raporlarında, Beyrut'ta savaş uçaklarının hedef aldığı noktada “ordunun Nasrallah'ın bulunup bulunmadığını araştırdığı” ve bu saldırıda “sığınak delici” bombaların kullanıldığı belirtiliyor.
4 BİNA YIKILDI
Öte yandan Hizbullah'a yakın El Menar televizyonu, saldırıda 4 binanın yıkıldığını bildirdi.
6 KİŞİ YAŞADI, 91 KİŞİ YARALANDI
İsrail'in Lübnan'ın başkenti Beyrut'ta düzenlediği son saldırılarda ilk belirlemelere göre 6 kişi hayatını kaybetti, 91 kişi de yaralandı.
HARİKA AÇIKLAMA
İsrail medyası saldırının Nasrallah'ın binaya girmesinden sonra gerçekleştiğini duyurdu.
SALDIRIYI BÖYLE ONAYLADI
Ayrıca Netanyahu'nun ABD'deki saldırıyı onayladığı andaki görüntüler de ortaya çıktı.
“NASALLAH HAYATTADIR”
Birkaç saat sonra bir Hizbullah yetkilisi bir açıklama yaparak Nasrallah'ın hayatta olduğunu söyledi.
ÖLÜM 773 KİŞİ
8 Ekim'den bu yana Hizbullah'la kontrollü çatışmalar yürüten İsrail ordusu, 23 Eylül'de Lübnan'ın güney kentleri ile Bekaa ve Baalbek bölgelerine yüzlerce hava saldırısı düzenledi.
Lübnanlı yetkililere göre yoğunlaşan hava saldırılarında 773 kişi hayatını kaybederken, bombalama nedeniyle ülke içinde 150 bine yakın kişi yerinden edildi.
Hizbullah ise İsrail ordusunun ülkenin güney ve doğu bölgelerine yönelik yoğun bombardımanına füze saldırılarıyla karşılık veriyor. Ağırlıklı olarak İsrail tarafındaki askeri üsleri hedef alan saldırılarda büyük bir hasar yaşanmadı.
Ülkenin güneyinden başkent Beyrut ve kuzeyine doğru göç dalgası devam ederken, Suriye'ye de göç edenlerin olduğu söyleniyor.
HASAN NASRALLAH KİMDİR?
Lübnan Hizbullahı'nın genel sekreteri Hasan Nasrallah, 31 Ağustos 1960'da başkent Beyrut'ta doğdu.
Nasrallah, Beyrut'un kuzeydoğusundaki Burj Hamud bölgesinde doğdu. Ülkenin güneyindeki Sur şehrinin sakini olan babası iş aramak için buraya geldi.
1975'te Lübnan'da iç savaş başladığında 15 yaşında olan Nasrallah, ailesiyle birlikte memleketi Sur'un El Bazuriye köyüne döndü ve orada Şii Emel hareketine katıldı.
Irak ve İran'ın Şii merkezlerinde “havza” adı verilen okullarda din eğitimi alan Nasrallah, daha sonra Lübnan'a dönerek Emel Hareketi lideri Abbas Musavi'nin kurduğu okulda eğitim gördü.
İsrail'in 1982'de Lübnan'ı işgal etmesinden sonra Hizbullah örgütüne katıldı. 1992'de İsrail'in Abbas Musavi'yi öldürmesinin ardından 12 Şubat 1992'de Hizbullah'ın genel sekreteri seçildi.
İsrail-Lübnan savaşı sırasında, 14 Temmuz 2006'da Nasrallah'ın birkaç saat önce ziyaret ettiği ofis, İsrail'in attığı bombalarla yıkıldı. Ancak Nasrallah canlı olarak kaçmayı başardı.
Hizbullah'ın 2000 yılında güney Lübnan'ı 22 yıllık İsrail işgalinden kurtarma ve ardından Temmuz 2006 savaşında İsrail'e karşı oynadığı rol Nasrallah'a büyük prestij getirirken, Orta Doğu'nun birçok ülkesinde Hizbullah 2006 Lübnan savaşının galibi olarak görülüyordu.
Nasrallah ayrıca İsrail'in elinde bulunan Lübnanlı ve Arap mahkumların ve isyancı grupların geri dönüşüne yönelik bir takas anlaşmasına aracılık etmede de önemli bir rol oynadı.
Her ne kadar görkemli konuşmaları ve güçlü kişiliği onu Arap ve İslam dünyasında popüler kılan faktörler olsa da, konuşmaları geniş yankı ve ilgi gördü.
Ancak Nasrallah, Hizbullah'ın 2011'de patlak veren Suriye devriminin bastırılmasında Beşar Esad rejiminin yanında yer almasının ardından popülaritesinin çoğunu kaybetti.
Hizbullah, İran destekli diğer silahlı hareketlerle birlikte Esad rejiminin Suriye'de devrimcilere karşı başlattığı savaşa katılarak, Suriye'nin birçok şehir ve kasabasında katliamlar gerçekleştirerek milyonlarca Suriyelinin yerinden edilmesine katkıda bulundu. Bu durum Hizbullah'a, yönetimine ve özellikle Nasrallah'a yönelik ciddi eleştirilere yol açtı.
Nasrallah'ın adı, Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin El Kassam Tugayları'nın 7 Ekim 2023'te “Filistinlilere ve kutsal değerlere yönelik devam eden ihlallere yanıt verme” motivasyonuyla İsrail'e karşı küresel bir saldırı başlatmasının ardından tekrar ön plana çıktı. Özellikle Mescid-i Aksa'yı.”
Nasrallah, Filistin direnişine destek amacıyla güney Lübnan'da İsrail'e karşı bir cephe açıldığını duyurdu ve birçok konuşmasında Gazze'deki savaş bitene kadar bu cephenin sakinleşmeyeceğini belirtti.
Ancak Nasrallah, bu cephenin Filistin'e destek cephesi olduğunu vurguladı ve İsrail ile topyekün bir savaşa girmek istemediklerini ima etti.
Kaynak: AA