9 ay boyunca AB ülkeleri Türkiye ihracatının yaklaşık yüzde 42'sini aldı.

0

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre, Türkiye'nin bu yıl Ocak-Eylül döneminde ihracatı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 3,2 artarak 192 milyar 808 milyon dolara ulaştı.

Mustafa Gültepe, değerlendirmesinde, geçen yılın Ocak-Eylül döneminde Avrupa Birliği ülkelerine yaklaşık 78 milyar dolar ihracat yapıldığını belirtti.

Bu yılki 9 aylık performansın geçen yıla göre yüksek ancak beklenenden düşük olduğunu kaydeden Gültepe, şöyle konuştu: “Küresel rekabette yaşadığımız zorluklar ve AB'deki kısıtlayıcı politikalar nedeniyle yaşanan daralma, ihracatımızın artışı sürdürmesinde etkili oldu. Genel Ticaret Sistemi verilerine göre bu yılın Ocak-Eylül döneminde Türkiye'nin AB ülkelerine ihracatı yüzde 3,1 artarak 80,4 milyar dolara ulaştı. dönemde %41,7 oldu.

Gültepe, AB'ye ihracatta 10 ülkede düşüş yaşanırken, 16 ülkede artış yaşandığını, en büyük değer artışının ise 736 milyon dolarla Hollanda'da kaydedildiğini söyledi.

Gültepe, AB'ye ihracatta Almanya'nın ilk sırada yer aldığını vurguladı: “Ana ortağımız Almanya'ya ihracatımız yüzde 3,7 düşüşle 15,3 milyar dolara geriledi. Almanya'nın ardından 9,4 milyar dolarla İtalya, 7,4 milyar dolarla İspanya geliyor.” “Fransa 7,2 milyar dolarla, Hollanda ise 6,4 milyar dolarla onu takip ediyor.” değerlendirmesini yaptı.

İhracatını değer bazında en çok artıran sektör çelik oldu

Mustafa Gültepe, Türkiye'nin AB ülkelerine ihracatında bu yıldan bu yana sektörel bazda ciddi artış ve azalmaların görüldüğünü söyledi.

İhracatını değer bazında en çok artıran sektörün 1,2 milyar dolarlık artışla çelik olduğunu kaydeden Gültepe, şöyle konuştu: “Çelik bu yıl 9 ayda 5,1 milyar dolarlık ihracata ulaştı. Bununla birlikte ihracatta da ciddi artışlar yaşandı. kimya, otomotiv ve fındık sektörleri ve ürünleri.” dedi.

Gültepe, AB'ye en çok ihracat yapan sektörün 18 milyar dolarla otomotiv sektörü olduğunu vurgulayarak, şöyle konuştu: “Otomotiv sektörünün 10 milyar dolarıyla kimya, 8,4 milyar dolarıyla hazır giyim, 5,5 milyar dolarıyla elektrik ve elektronik yer alıyor. milyar dolar ve 5,1 milyar dolar.” Bunları milyarlarca dolarla çelik sektörleri takip ediyor” dedi.

Bazı sektörlerde kayda değer düşüşler yaşandığına işaret eden Gültepe, şöyle konuştu: “Zeytin ve zeytinyağı sektörünün ihracatı yüzde 39,5'lik sert düşüşle 226,7 milyon dolara geriledi. Deri ve deri ürünleri sanayi ise 555,2 milyon dolardan 476,5 milyon dolara geriledi. Hazır giyim sektörü 8,9 milyar dolardan 8,4 milyar dolara düştü.” dedi.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku

Antalya Haber
meritking