“Kişi başı 2000-3000 TL” dedi! Somer Sivrioğlu fiyatların neden yüksek olduğunu tek tek anlattı… Lahmacun örneği
MasterChef jürisi Mehmet Yalçınkaya, Somer Sivrioğlu ve Danilo Zanna Az Önce Konuştuğum programa söyledikleriyle damga vurdu.
Candaş Tolga Işık, restoran sahibi şeflere şu soruyu sordu: “Kriter nedir, yani lezzet, fiyat, hizmet üçlüsünde denge nasıl kurulabilir?” dedi.
Şef Somer bu soruya şu sözlerle yanıt verdi: “Öncelikle yemeğin fiyatına etki eden tüm unsurları çok iyi bilmek gerekiyor. Fazla detaya girmeden anlatmaya çalışacağım, herkes söylüyor” bu kilo başına et miktarıdır, alırsınız, 4 katına satarsınız, 3 katına satarsınız, fark %75 olur. Biz en ucuzunu %25 olarak düşünüyoruz, personel ne kadar olmalı. %33, %35 yani her şeyi tam olarak ödeyebilirsin. Kira zaten %10-12, toplayınca 75, çok daha fazlası var… %25'i kalıyor.
Şef Somer şöyle devam etti: “Restorancılık pek karlı bir iş değil. Nedense Türkiye'de yüzde 10'luk kar marjıyla tüm maliyet restoranlara yüklendi. eğer bunun üzerindeyse bu zaten bir avantajdır, yani bir sektörün fiyatlama politikasıdır.” “Bununla ilgili birçok olayın Bodrum lahmacun fiyatıyla tek bir mekanın lahmacun fiyatını belirlemesi kadar saçma bir şey olamaz” dedi.
Mehmet Şef, “Gitmesinler, fiyatlar her yerde uygulanabilir” dedi.