ABD, Kızıldeniz’de Husilere ait 4 gemisavar füze ve 1 İHA’yı vurduğunu bildirdi

0

Konuya ilişkin ABD Merkez Komutanlığı (CENTCOM) X sosyal medya platformundan bir açıklama yayımlandı.

Açıklamada, CENTCOM güçlerinin, İran destekli Husiler tarafından kontrol edilen bölgelerde 4 mobil gemisavar seyir füzesi (ASCM) bataryası ve 1 İHA’ya karşı “meşru müdafaa” saldırıları düzenlediği belirtildi.

Açıklamada, CENTCOM güçlerinin, Yemen’de İran destekli Husilerin kontrolündeki bölgeden Aden Körfezi’ne fırlatılan 3 İHA’yı düşürdüğü belirtilerek, saldırıların “seyrüsefer özgürlüğünü korumayı ve uluslararası suları ABD Donanması ve ticari gemiler için daha güvenli hale getirmeyi” amaçladığı belirtildi. “


Kızıldeniz’deki durum

Yemen’de İran destekli Husiler, İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırılarına tepki olarak 31 Ekim 2023’te İsrail şirketlerine bağlı olduğunu söyledikleri Yemen açıklarında ticari gemileri ele geçirmeye ve bir kısmına İHA ve füzelerle saldırmaya başladı. .

ABD güçleri bu dönemde birkaç kez Yemen’den fırlatılan kamikaze füzelerini ve insansız hava araçlarını düşürdüklerini açıkladı. Husilerin eylemlerinin ardından birçok gemicilik şirketi Kızıldeniz seferlerini durdurma kararı aldı.

ABD, küresel deniz ticaretinin güvenliğinin sağlanması gerekçesiyle 18 Aralık 2023’te Husi güçlerine karşı bir grup ülkenin katılımıyla “Refah Muhafızı Operasyonu” adı verilen çok uluslu bir “deniz görev gücü” kurulduğunu duyurdu. tehlikede.

31 Aralık 2023’te Kızıldeniz’de İsrail’e gidecek gemiyi ele geçirmeye çalışan üç Husi sürat teknesi, ABD helikopterleri tarafından ateş altına alındı. Husiler, 10 Ocak’ta Kızıldeniz’de bir Amerikan gemisinin İsrail’e destek verdiği gerekçesiyle kamikaze füzeleri ve insansız hava araçlarıyla hedef alındığını açıklamıştı.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, 11 Ocak’ta ABD ve Japonya’nın sunduğu, Kızıldeniz’deki Husi saldırılarına derhal son verilmesi çağrısında bulunan kararı kabul etti.

Küresel ticaretin yaklaşık %12’si, Akdeniz’i Kızıldeniz’e bağlayan ve Avrupa ile Asya arasında en kısa yolu sunan Süveyş Kanalı üzerinden gerçekleşmektedir.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku

Antalya Haber Sunucu
meritking casibom