AB’de yenilenebilir kaynaklar ilk kez bir ay boyunca fosil yakıtlardan daha fazla enerji üretti

0

Avrupa Birliği’nde mayıs ayında rüzgar ve güneş enerjisinden üretilen enerji, tüm fosil yakıtlardan elde edilen enerji miktarını aştı.

REKLAM

Avrupa Birliği’nde ilk kez yenilenebilir enerji, bir ay boyunca diğer kaynaklardan daha fazla enerji üretti.

Enerji düşünce kuruluşu Ember’e göre, Mayıs ayında AB’de üretilen elektriğin üçte biri rüzgar ve güneş enerjisinden elde edildi. Fosil yakıtlardan üretilen enerji ise %27’de kaldı.

Bu oranın şimdiye kadar kaydedilen en düşük seviye olduğunu belirten Ember, AB’de fosil yakıtlardan enerji üretiminin “büyük bir düşüş” yolunda olduğunu bildirdi.

Ember Avrupa Direktörü Sarah Brown, AB’deki elektrik geçişini “hiperaktif” olarak nitelendirerek, “Temiz enerji rekor üstüne rekor kırıyor” dedi.

AB’de fosil yakıtlardan elde edilen enerji azalıyor

Ember, AB’de fosil yakıt enerjisindeki düşüşün 2022’nin sonlarından başına kadar sürecek bir eğilim olduğunu söyledi.

Bazı AB ülkeleri kömürü yoğun olarak kullansa da Mayıs ayında kömürden elde edilen enerji toplam elektriğin yalnızca %10’unu üretti.

Bu, Almanya’nın Nisan ayında son nükleer santralini kapatmasına ve ülkedeki kömür yakıtlı elektrik üretiminin 2020’den bu yana en düşük seviyesine ulaşmasına rağmen gerçekleşti.

Avrupa’nın en büyük kömür yakıtlı enerji üreticisi Polonya’da kömürün toplam enerji üretimindeki payı rekor bir düşüşle %62’ye düştü.

Doğal gazdan elde edilen enerji de 2018 yılından bu yana en düşük seviyesine geriledi.

Öte yandan İtalya bu hafta, doğalgaz fiyatlarının düşük kalması halinde ülkenin kömürlü termik santrallerini beklenenden bir yıl önce, 2024 yılında kapatacağını duyurdu.

Fosil yakıtlardan üretilen enerjinin payındaki düşüş eğiliminin devam etmesi bekleniyor.

AB’de yenilenebilir enerjinin büyümesine ne sebep oldu?

Emebr’den alınan verilere göre rekor büyümede güneş ve rüzgar enerjisindeki güçlü performansın yanı sıra elektrik talebindeki düşüş de önemli rol oynadı.

Mayıs ayında AB’de güneş enerjisinden üretilen elektrik tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı ve yalnızca üretimin %14’ünü oluşturdu.

Yaz sezonu yeni başlasa da güneş enerjisi kömürden elde edilen enerjiyi geçmeyi başardı. Mayıs ayında AB’nin elektriğinin %10’u kömürden sağlandı.

Geçen yılın mayıs ayına göre rüzgar kaynaklarından elektrik üretiminde de artış yaşandı. Ancak bu artış Ocak ayında rekor seviyeye ulaşamadı. Ocak ayında rüzgar enerjisi AB’nin elektriğinin %23’ünü sağladı.

Yenilenebilir enerji santrallerine yönelik ivme, bu yılın Ocak ve Mayıs ayları arasında fosil yakıtlardan elde edilen enerjinin azaltılmasına da yardımcı oldu.

2022’de 0,9 gigawatt güneş paneli üreten Portekiz, güneş enerjisi kapasitesini %50’den fazla artırarak 2,5 gigawatt’a, yani yaklaşık bir milyon evi aydınlatmak için gereken güce yükseltti.

Bu ilave kapasite sayesinde Nisan ayında ülkenin enerji ihtiyacının yarısından fazlası rüzgar ve güneş enerjisinden üretildi.

REKLAM

İspanya, İsveç ve Belçika’nın da aralarında bulunduğu diğer AB ülkeleri de bu yıl yenilenebilir enerji kaynaklarından tüm zamanların en yüksek seviyelerini üretti.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku

Antalya Haber Sunucu
meritking