Adalet Divanı’ndan Ukrayna kararı: Soykırım iddiasında yargı yetkimiz var

0
Bu haberin orijinal dili İngilizce idi.

İtirazı değerlendiren mahkeme, Ukrayna’nın Rusya’ya karşı açtığı soykırım davasının kısmen değerlendirilmesine karar verildiğini açıkladı.

REKLAM

Birleşmiş Milletler’in en yüksek yargı organı olan Uluslararası Adalet Divanı (UAD), Rusya’nın Ukrayna’ya karşı savaşının gerekçesi olarak gösterdiği soykırım suçlamasını soruşturmaya karar verdi.

Rusya, Ukrayna’nın işgali başlamadan önce Donetsk ve Lugansk bölgelerinde Rusça konuşanlara karşı soykırım yapıldığını iddia etti. Rusya’nın bu nedenle Ukrayna’yı işgal etmeye başlaması üzerine Kiev yönetimi, Uluslararası Adalet Divanı’nda Moskova’ya yönelerek, “Birleşmiş Milletler Soykırım Sözleşmesi’ne (BM) aykırı olarak soykırım ve işgal” konularının soruşturulması çağrısında bulundu.

İtirazı değerlendiren mahkeme, Ukrayna’nın Rusya’ya karşı açtığı soykırım davasının kısmen değerlendirilmesine karar verildiğini açıkladı.

Ukrayna’nın davası, hem Kiev hem de Moskova tarafından onaylanan 1948 Soykırım Sözleşmesine dayanıyor. Sözleşme, hükümlerine dayanan bir anlaşmazlığa sahip olan ulusların, anlaşmazlığı dünya mahkemesine götürebileceğini öngörmektedir. Rusya bir çatışmanın varlığını reddediyor, Ukrayna ise bunu reddediyor.

“Mevcut davada, Rusya Federasyonu kötü niyetle Ukrayna’nın soykırım yaptığını iddia etmiş ve bu bahaneyle Ukrayna’ya karşı bazı önlemler almış olsa bile, sanığın iddia ettiği gibi bu, tek başına Soykırım Sözleşmesi kapsamındaki yükümlülüklerin ihlali anlamına gelmez. ” dedi Baş Yargıç Joan E. Donoghue. “dedi.

Mahkeme ayrıca Ukrayna davasının diğer iki yönü üzerinde de yargı yetkisinin bulunmadığını, yani Rusya’nın işgalinin 1948 Soykırım Sözleşmesini ihlal ettiğini ve Moskova’nın Ukrayna’daki iki ayrılıkçı cumhuriyeti tanımasının da Sözleşmenin ihlali anlamına geldiğini açıkladı.

Suçlamaları reddeden Moskova, geçen yıl mahkemenin Kiev’in iddialarının esasını incelemeden davayı reddetmesi gerektiğini savundu.

Eylül ayındaki duruşmalarda Moskova’nın hukuk ekibinin lideri Gennady Kuzmin, Ukrayna’nın davasının “umutsuzca kusurlu ve bu mahkemenin uzun süredir devam eden içtihatlarıyla tutarsız” olduğunu söyledi.

Moskova hukuk ekibinin diğer bir üyesi olan Sienho Yee, Eylül ayında hakimlere, Rusya’nın Ukrayna’daki askeri eylemlerini haklı çıkarmak için soykırım sözleşmesini kullanmadığını, ancak bu eylemlerin “kendi kaderini tayin etme hakkına ve (Rusya’nın) doğal hukuk meşru müdafaa hakkıdır.”

Aynı duruşmalarda Ukrayna, Moskova’yı mahkemenin işgali durdurma yönündeki geçici kararını açıkça ihlal ettiği için kınadı.

Mart 2022’de mahkeme, savaşın ilk haftalarında hukuki süreç devam ederken Rusya’nın Ukrayna’daki askeri operasyonlarını askıya almasına karar vermişti.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku

Antalya Haber Sunucu
meritking