Akrep derisinden üretildi! Astronotlara özel… Bakın ne için kullanılacak

0

Türkiye'nin ilk astronotu Alper Gezeravcı'nın 19 Ocak'ta uzaya gönderilmesinin ardından ülkenin bilim insanları, uzun süreli uzay görevlerinde astronotların sağlığının korunmasına yönelik çalışmalarını yoğunlaştırdı. Bu bağlamda havacılık eczacılığı alanında çalışmalar yürüten Prof. Dr. İsmail Tuncer Değim, öğrencileriyle birlikte astronotları uzaydaki yüksek radyasyondan korumak için harekete geçti. Profesör. Dr. Değim ve öğrencileri yaptıkları çalışmalar sonucunda, radyasyona ve ultraviyole ışınlara karşı dayanıklı olduğu bilinen akrep derisinden bir krem ​​ürettiler. Bu krem, astronotların, özellikle de görevlere gidenlerin yüzlerini ve ellerini, uzay yürüyüşleri sırasında radyasyonun etkilerinden korumak için tasarlandı.

UZAYDA DAHA FAZLA RADYASYON VAR

Profesör. İsmail Tuncer Değim, Dünya'da güneş koruyucunun önemli olduğunu, uzayda ise radyasyonu engelleyici kremin daha önemli olduğunu söyledi.

Uzaya çıkan insanların daha fazla radyasyona maruz kaldıklarına dikkat çeken Değim, şöyle konuştu: “Radyasyona en dayanıklı, radyasyondan zarar görmeyen ve ölmeyen canlılar, kitin tabakasına sahip olan akrepler ve diğer böceklerdir. Akrep kabuğunu toz haline getirerek elde edilen bir merhemdir. Akrepler, derilerindeki hiyalin tabakası sayesinde radyasyonu kendileri emerler.” “Bu kremi kullanarak astronotların uzay görevlerine maruz kalmalarını azaltmayı amaçladık.” dedi.

Akrep derisinin ışığı ve ultraviyole radyasyonu yansıttığını belirten Değim, şöyle konuştu: “Akrep derisinden hazırladığımız merhemin kullanıldığı bölgede radyasyon veya ultraviyole ışık yansıyacağından kişi ışıktan ve ultraviyole radyasyondan korunmuş olacaktır”. Dedi.

Araştırmaların astronotların Dünya'dakinden 10 ila 50 kat daha fazla radyasyona maruz kaldığını gösterdiğini söyleyen Değim, bunu azaltacak bir krem ​​geliştirdiğini söyledi. Değim, bu kremin patent başvuru sürecinin devam ettiğini söyledi.

UZAYA GİDENLERİN KULLANACAĞI İLAÇLAR HAKKINDA ÇALIŞMALAR YAPILIYOR

Profesör. İsmail Tuncer Değim, 2018-2019 yılında üniversitede Havacılık ve Uzay Eczacılığı dersine başladıklarını anlattı.

Bu kapsamda uzaya çıkan insanların vücutlarında ne gibi değişiklikler oluştuğu ve uzaydaki bu insanların hangi ilaçlara ihtiyaç duyduğu konusunda çalışmalar yapıldığını belirten Değim, bu konuyla ilgili bilgilerin birikmeye başladığını söyledi.

Profesör. Dr. Değim, standart dışı konuların öğrencileri daha çok meraklandırdığını belirterek, Alper Gezeravcı'nın uzaya gitmesinden sonra bu dersin daha fazla ilgi gördüğünü, birçok fakültenin bu konuya ilgi göstermeye başladığını ve konuşma yapmak üzere davet aldığını söyledi. Değim aynı zamanda havacılık ve uzay eczacılığı konusunda ders veren ilk akademisyen olduğunu da iddia etti.

Ekran görüntüsü 04-23-2024 154207

Bu derste “Bir insanın uzaya giderken hangi ilaç formülasyonlarına ihtiyacı olur?”, “Uzayda ilaçların stabilitesi nasıl değişir?” Bu konulara odaklandıklarını belirten Değim, şöyle devam etti:

“Çünkü uzay aracında ilaçlar artan radyasyona, titreşime ve basınç değişimlerine maruz kalıyor. Bu nedenle eczacılar olarak bunu öngörüp kendimize soruyoruz: 'Bunların stabilitesinde ve formülasyonlarında neleri dikkate almalıyız?' ya da “Hangi ilaç formülasyonunun hangi aktif maddeye ihtiyacı var?” “Buna bakıyoruz çünkü uzay aracının içinde astronotların ve oradaki insanların baş dönmesine neden olan ve fizyolojilerini değiştiren inanılmaz bir jiroskopik etki var.”

BONNET KURU ŞAMPUAN, ASTROnotLARIN SAÇLARINI YIKAMALARI İÇİN GELİŞTİRİLDİ

İnsanların saçlarını yıkamak, banyo yapmak, dişlerini fırçalamak gibi bazı estetik ihtiyaçları olduğunu belirten Değim, dünyadakiler gibi uzaya gidenlerin de bunları yapması gerektiğini söyledi.

iStock-1487692063

Bu kapsamda geliştirilen formülasyonlardan birinin de kuru şampuan olduğunu kaydeden Değim, şöyle konuştu: “Çünkü astronotların uzay aracının içinde banyo yapması ve saçlarını yıkaması gerekiyor. Ancak Dünya'daki kadar bol su kaynağı yok. Dolayısıyla elimizde bir su kaynağı var. Normalde eczane mevzuatımızda bu yer alır ama bu “Kuru şampuan uzay görevleriyle ya da teknolojinin gelişmesiyle gündeme geldi. Kuru şampuan su kullanmadan toz halinde kullandığımız bir şampuandır.” dedi.

Su kaynaklarına ulaşımın zor olması nedeniyle afet durumlarında bile kuru şampuan kullanılabileceğini vurgulayan Değim, öğrencisinin geliştirdiği formüle göre hazırlanan kuru şampuan içeren başlığı başınıza kadar takarak saçların temizlenebileceğini anlattı. (AA)

Mynet Youtube
ANA SAYFAYA DÖNMEK İÇİN BURAYA TIKLAYIN
O Erbaş anları günün gündemiydi!  AK Partili Diyanet İşleri Başkanı'nı istifaya çağırdıO Erbaş anları günün gündemiydi! AK Partili Diyanet İşleri Başkanı'nı istifaya çağırdı
Milli Savunma Bakanlığı'ndan Irak'a ilişkin açıklama!  Milli Savunma Bakanlığı'ndan Irak'a ilişkin açıklama! “Yasaklı örgüt 'terör örgütü' ilan edilmeli”
Kemik parçaları bulundu!  Korhan Berzeg için tüm gözler bu ihtimaldeKemik parçaları bulundu! Korhan Berzeg için tüm gözler bu ihtimalde

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku