Aman dikkat! Uzman isimden bayram ziyaretlerinde ‘çay ve kahve’ uyarısı
Diyetisyen Sena Genç, Ramazan bayramında yemek yerken nelere dikkat etmemiz gerektiği konusunda uyardı. Dyt, ramazan ayında beslenme değişiklikleri nedeniyle kişinin psikolojik olarak tatilde daha fazla yemek yeme eğiliminde olduğunu söyledi. Genç, “Fakat ne yazık ki ramazan sonrası fazla yemek bazı sorunlara yol açabiliyor. “Birden fazla yemeye başlamak vücudunuzu yorar ve kilo almanıza neden olur” dedi.
GÜNDE 2,5-3 LİTRE SU TÜKETİN
Dyt. Sena Genç, Ramazan bayramında sağlıklı beslenme önerilerini şöyle sıraladı:
“Gün hafif bir kahvaltıyla başlamalı.
Bir atıştırmalık yiyerek bir sonraki öğüne saldırmanın önüne geçebilirsiniz.
Besinler yavaş ve iyi çiğnenmelidir.
Tatil boyunca porsiyonları kontrol ederek tatlı ve çikolata tüketebilirsiniz.
Tatil ziyaretlerinizde kahve ve çay tüketiminizi sınırlamayı unutmayın. Çok miktarda çay ve kahve tüketmek metabolizmanın yavaşlaması, çarpıntı ve mide ekşimesi gibi istenmeyen sorunlara neden olabilir.
Tatlı yemek istiyorsanız sütlü tatlıları tercih edebilirsiniz.
Günde 2,5-3 litre su tüketimi de önem kazanıyor.
“Akşam yemeğinde çok yağlı ve yüksek kalorili yiyecekler tercih edilmemeli, porsiyonlar normal olmalı, akşam yemeği geç saatlere bırakılmamalı.”
TATİL SABAHI KAHVALTI İÇİN ARKADAŞLARDAN UZAK DURUN.
Dyt, tatil sabahlarında kahvaltıda kızarmış ve yağlı yiyeceklerden kaçınılması gerektiğini söylüyor. Genç, “Sevdiklerinizle bir araya gelin, kızarmış ve yağlı yiyecekler yerine protein katkılı, sağlıklı yağ grupları ve sağlıklı karbonhidratlarla tok tutacak bir kahvaltı yapın.”
IZGARA VE HAYATLAMA İLE PİŞEN YEMEKLERİ TÜKETİN
Dyt ayrıca öğle ve akşam yemeklerinde nasıl yememiz gerektiğinden de bahsetti. Genç, şöyle konuştu: “Günün geri kalan kısmında kızartma, ağır yemekler yerine fırında, ızgarada ve haşlamada yemek tercih edin. Kepekli, kepekli veya çavdar ekmeğini tercih ederek uzun süre tok hissedebilirsiniz. Bağırsak düzenliliğini sağlamak için tatillerde lif tüketiminize dikkat edin ve lif açısından zengin besinlere yönelin. Gün içerisinde lif tüketimini artırmak için; Tam tahıllı ekmek, baklagiller, sebze ve meyveleri tercih edebilirsiniz. “Yemeklerinizde pirinç pilavı yerine bulgur pilavını tercih ederseniz tokluk süreniz daha uzun olur” dedi.
KARINIZI KORUMAK İÇİN İPUÇLARI
Dyt, midenin aşırı yüklenmesi nedeniyle hazımsızlık, mide yanması ve mide bulantısı gibi rahatsızlıkların ortaya çıkabileceğine dikkat çekiyor. Genç, midemizi koruyacak beslenme ipuçlarını şöyle sıraladı:
“Çok sıcak veya çok soğuk yiyecekler yemeyin.
Yemeğinizi yavaş yiyin ve çok iyi çiğneyin.
Turp, salça, sirke, ketçap, hardal vb. Mide rahatsızlığınız varsa, yiyecek alımınızı en aza indirin.
Yemekleri kızartmak yerine fırında, buharda, güveçte veya ızgarada pişirin.
SÜTLÜ TATLILARI SEÇİN
Tatlı yemek istiyorsanız şerbetli tatlılar yerine sütlü tatlıları tercih edebilirsiniz. Tatlıları tüketirken porsiyon kontrolünü sağlamayı unutmayın. Tatlıyı tercih edebilirsiniz, bir porsiyonu geçmeyin. Örneğin; 1 kase sütlaç, 1 dilim Kazandibi ve 1 dilim Güllaç ile tatlı ihtiyacınızı giderebilirsiniz.
PARTİ MENÜ ÖRNEĞİ
Dyt. Young, bir tatil menüsü örneğini şöyle paylaştı:
Kahvaltı:
Omlet, menemen veya haşlanmış yumurta,
Beyaz peynir,
Bol mevsim sebzeleri,
Avokado veya fındık,
Tam tahıllı veya çavdar ekmeği.
Atıştırmalık:
1 porsiyon sütlü tatlı.
Atıştırmalık:
Taze meyve, fındık ve çiğ badem.
Akşam yemeği:
Izgara et, tavuk veya balık köftesi,
Bol mevsim sebzeleri,
Yoğurt,
Bulgur pilavı.
(DHA)