Anayasa Mahkemesi, dezenformasyon yasasının iptali istemini oy çokluğu ile reddetti

0

Anayasa Mahkemesi Genel Kurulu, düzenlemenin iptali talebini oy çokluğuyla reddetti.

REKLAM

Anayasa Mahkemesi Genel Kurulu (AYM), “Kamuya yanıltıcı bilgi vermek” suçunu işleyenlere 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası verilmesine ilişkin kuralın iptali talebini oy çokluğuyla reddetti.

Bugünkü Olağan Genel Kurul gündeminde Yargıtay, CHP’nin 1655 sayılı Basın Kanunu’nun yürürlükten kaldırılması ve iptali talebini reddetti. 7418 Sayılı Dezenformasyonla Mücadele Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun’un 29. maddesi ile Türk Ceza Kanunu’na (TCK) eklenen 217/A maddesi.

Anayasa Mahkemesi Genel Kurulu, “Kamuya yanıltıcı bilgi vermek” suçunu işleyenlere 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası verilmesine ilişkin kuralın iptali talebini oy çokluğuyla reddetti.

Türk Ceza Kanununa eklenen 217/A maddesinde şunlar yer aldı:

“Kamuya açık olarak yanıltıcı bilgi veren: (1) Her kim, yalnızca halkta kaygı, korku veya panik yaratmak amacıyla iç ve dış güvenlik, kamu düzeni ve ülkenin genel sağlığına ilişkin yanlış bilgileri alenen yayarsa; Kamu huzurunu bozacak şekilde hareket edenlere 1 yıl hapis cezası verilir.” 3 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. (2) Failin, suçu gerçek kimliğini gizleyerek veya bir kuruluşun faaliyeti kapsamında işlemesi halinde, birinci fıkraya göre verilecek yaptırım yarı oranında artırılır.

CHP, Dezenformasyonla Mücadele Yönetmeliği olarak bilinen Basın Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun ile Türk Ceza Kanunu’na (TCK) eklenen maddenin iptali ve askıya alınması talebiyle Anayasa Mahkemesi’ne başvurmuştu.

Profesyonel basın kuruluşlarının eylemi ve CHP liderinin açıklaması

Öte yandan CHP Genel Başkanı Özgür Özel, profesyonel basın kuruluşlarının sansür yasasının iptali talebinin görüşüldüğü Anayasa Mahkemesi’nde yaptığı konuşmada, şunları söyledi: “İnanıyorum ki, yargıçları kim atamış olursa olsun, ‘Shardan bu yasa nedeniyle tutuklandı’ . Bugün Anayasa Mahkemesi bu yasayı iptal edecek adımı atmazsa Shardan’a ne oldu?” Herkese aynısı yapılacak” dedi.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku

Antalya Haber Sunucu
meritking