Avrupa Uzay Ajansı’nın yörünge aracı, Mars ekvatorunda buzlu su yatakları keşfetmiş olabilir
Potansiyel keşif, Mars’ın bir zamanlar bugünkü görünümünden çok farklı olduğunu ve bir zamanlar orada yaşamın desteklenmiş olabileceğini gösteriyor.
Avrupa’nın “Mars Express” yörünge aracını kullanan bilim insanları, Mars yüzeyinin altında devasa donmuş su birikintilerinin oluşma ihtimalinin yüksek olduğunu açıkladı.
Bu birikintilerin yaklaşık 3,7 kilometre kalınlığında olduğu tahmin ediliyor. Bu da, erimeleri halinde Dünya’daki Kızıldeniz’i doldurabilecekleri veya Mars’ın tamamını yaklaşık iki metre derinliğinde bir su tabakasıyla kaplayabilecekleri anlamına geliyor.
Bilim insanlarına göre bu yeni keşifler, Mars’ın bir zamanlar buzulları, gölleri ve nehir kanallarıyla bugün olduğundan çok farklı göründüğünü gösteriyor.
Avrupa Uzay Ajansı’ndan (ESA) Colin Wilson, euronews’e yeni keşfi şöyle açıklıyor: “Buzulların izlerini, artık var olmayan soyu tükenmiş buzulları ve hatta bazı buzulların tozla kaplı olduğunu gördük. Bugün Mars, sıcaklıklar daha sıcakken oluştu.” daha yüksek enlemlerde soğuktur ve bu nedenle buz stabil olabilir.”
Birkaç kilometre kalınlığındaki su buzu yığınlarının birikmesinin, Mars’ta geçmişte ne kadar su bulunduğunun kanıtı olduğuna dikkat çeken Wilson, “Bu, çok büyük miktarda su anlamına geliyor. Dolayısıyla büyük miktarda su olduğuna dair kanıt gördük.” Mars’ın yüzeyinde başka yerlerde su var.”
ESA’nın Mars Express yörünge aracı, Kızıl Gezegen’de buzun varlığını ilk kez 2004 yılında doğruladı.
Yörünge aracı bu birikintileri 2007 yılında keşfetti ancak nasıl oluştukları belli değildi.
Bunların dev toz, volkanik kül veya tortu birikintileri olabileceğine dair hipotezler var.
2015 yılında NASA, Mars’ta tuzlu su akıntılarının aktığını duyurdu.
NASA’nın gezegen bilimi direktörü Jim Green, düzenlediği basın toplantısında Mars’ta elde edilen sonuçlarla ilgili şunları söyledi:
“Bugün bu gezegene bakışımızda devrim yaratıyoruz. Gezicilerimiz havada hayal ettiğimizden çok daha fazla nem olduğunu keşfediyor.” Dedi.
Bilim insanlarına göre Mars Express’ten gelen yeni veriler, birikintilerin aslında toz ve buz katmanlarından oluştuğunu açıkça gösteriyor.
Gelecekte Mars’a insanlı geziler
Bu arada su buzunun kutuplardan ziyade ekvatorda bulunması bilim adamlarını şaşırtmış gibi görünüyor.
ESA görevlisi Colin Wilson, ekvatorda bir kutup buz örtüsü görmeyi beklemediklerini belirterek, şunları söyledi: “Her ne kadar saçma görünse de, Mars ve Dünya’da bulunan veriler bize bunun böyle göründüğünü söylüyor.” şaşkınlığını dile getirdi.
Son keşif, bir bakıma bilim adamlarını, insanlı keşif görevlerinin potansiyeli konusunda ciddi şekilde heyecanlandırdı.
Mars, sıcaklıkları 20 dereceden -153 dereceye kadar değişen soğuk bir gezegen olduğundan, NASA’ya göre kutup bölgeleri yerine daha düşük enlemlerde su buzu aramak, insanlı keşif görevlerini kolaylaştırabilir.
ESA memuru Wilson, “Alçak enlemlerde su buzu bulmaktan heyecan duymamızın nedenlerinden biri, gelecekteki keşif görevlerinin, özellikle de mürettebatlı keşif görevlerinin, yörünge mekaniği ve ayrıca enerji mevcudiyeti nedeniyle buralara inmesi gerekmesidir” dedi. Dedi.
Bilim insanları, toz ve buz katmanlarının üzerinde birkaç yüz metre kalınlığında koruyucu bir toz veya kül tabakasının bulunduğunu belirtiyor.
Buz tabakalarının konumuyla ilgili endişelerini dile getiren Wilson, şunları söyledi: “Ancak 300 metre daha aşağıda olması keşif hedefleri açısından pek kullanışlı olmayacaktır. Maalesef muhtemelen insanlı keşif ihtiyacımızı karşılamayacaktır.” Dedi.
Avrupa sondası Mars Express, Haziran 2003’te Dünya’dan ayrıldı ve Aralık 2003’te Mars’a ulaştı.
Yakın zamanda Kızıl Gezegeni incelemeye başlamasının üzerinden tam yirmi yıl geçti.
Resim düzenleyici • Roselyne Min