BM: Ukrayna’nın enerji tesislerine yoğunlaşan Rus saldırıları insani şartları kötüleştiriyor

0

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreter Yardımcısı Miroslav Jenca: Rusya’nın Ukrayna’nın kritik sivil altyapısına yönelik saldırıları insan kayıplarına yol açıyor.

REKLAM

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreter Yardımcısı Miroslav Jenca, Rusya’nın Ukrayna’nın enerji tesislerine yönelik yoğun saldırılarının aşırı kar yağışı ve soğuğun etkili olduğu ülkede insani koşulları daha da kötüleştirdiğini söyledi.

Jenca, BM Güvenlik Konseyi’ne yaptığı açıklamada, Rusya’nın Ukrayna’nın “kritik” sivil altyapısına yönelik devam eden saldırılarının insan kayıplarına yol açtığını ve Moskova’nın son dönemde başkent Kiev de dahil olmak üzere nüfusun yoğun olduğu bölgelere yönelik saldırılarını artırdığını söyledi.

Ukrayna’nın dört nükleer santraline yönelik risklere değinen genel sekreter yardımcısı, “Sivillere ve sivil altyapıya yönelik tüm saldırılar derhal durdurulmalıdır. Bunlar uluslararası hukuka göre yasak ve kabul edilemez.” Konuşmasında şu ifadelere yer verdi.

Zaporijya nükleer santralinin işgalden bu yana sekizinci kez tamamen devre dışı bırakıldığını belirten Jenca, 29 Kasım’da ülkenin batı kesimindeki Khmelnitsky nükleer santralinin yakınında çok sayıda patlama duyulduğunu söyledi.

BM insani yardım koordinatörü Ramesh Rajasingham da konseye, özellikle ülkenin doğu ve güneyindeki pek çok insanın ısı, elektrik ve suya erişiminin olmadığını söyledi. Rajasingham, “Milyonlarca çocuk, kadın ve erkek, hastanelere, elektrik iletim sistemlerine, doğalgaz ve su kaynaklarına yönelik artan saldırılar nedeniyle artık ciddi zorluklarla karşı karşıya” dedi.

ABD: Rusya bu kış yine insanları ısı ve elektrikten mahrum etmeye çalışacak

ABD Büyükelçi Yardımcısı Robert Wood da Konsey’e geçen kış “Rusya’nın yılın en soğuk döneminde Ukrayna’nın enerji altyapısını yok etmeye ve insanları ısı ve elektrikten mahrum bırakmaya çalıştığını” hatırlattı.

ABD’nin Rusya’nın bu kış bunu denemesini beklediğini söyleyen Wood, Rusya’nın “enerji altyapısını korumak için yerleşik savunma sistemlerini hedef alan” hava saldırıları düzenlediğini kaydetti.

Rusya’nın BM büyükelçi yardımcısı Dmitry Polyansky, sıra dışı hiçbir şey olmamasına rağmen Batılı ülkeleri Ukrayna’daki insani durumla ilgili konsey toplantısını “Rusya karşıtı hakaretler savurmak” için düzenlemekle suçladı.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku

Antalya Haber Sunucu
meritking