Bu sene yüz güldürecek, 700 kilo ürün bekleniyor

0

Türkiye’nin ilk buğday hasadının yapıldığı ve ihtiyacın yaklaşık yüzde 4’ünü karşılayan Adana’da bu yıl 1 milyon 330 bin dekar alana buğday ekildi ve tarlada yetiştirilmeye devam ediliyor. Kentte yağan yağmurlar buğdayın ilk ekildiği dönemde can damarı iken, iklimin sıcak olması artık buğday veriminin artmasını sağlıyor.

Geçen yıl hektar başına ortalama tahıl verimi 350 ile 500 kilogram arasında seyrederken, bu yıl çiftçiler mart ayına kadar don olayı yaşanmaması halinde 500-700 kilogram ürün bekliyor. Kentte yetiştirilen buğdayın mayıs ortasında kıyı kesimden ovaya doğru hasat edilmesi bekleniyor.

Bakmak

Sinop Tropik Meyvesi Şifa Sağlıyor!  Günde 5 adetten fazla tüketilmemelidir...

“Çiftçi tahılını kontrol etmeli”

İhlas Haber Ajansı’na konuşan Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, buğday açısından güzel bir yıl olduğunu söyledi. Doğmak, “Bu yıl Kasım ve Aralık aylarında Adana’da etkili olan yağışlı hava nedeniyle kent genelinde buğday mahsulleri oldukça iyi durumda. Buğdayın ilk ekiminde hava kuru görünüyordu ancak sonraki yağışlar buğdaya iyi geldi. Bu yıl buğdayı sulamadık. Havaların sıcak olması ve don olmaması nedeniyle şu anda buğday kardeşlemesi yapılamamaktadır. Kardeşleme olsaydı verimlilik daha fazla olurdu. Buğdayın boyu iyi ama gelecekte çiftçilerimiz inhibitör uygulamak zorunda kalacak. Aksi halde buğday büyüdüğünde septoria, kök boğazı ve pas hastalıkları ortaya çıkar. dedi.

“BÜTÜN OVADA BUĞDAY ÇOK GÜZEL”

Mayıs ayında buğday hasadı yapmayı planladıklarını belirten Doğan, şöyle konuştu: “Bu yıl buğdayımızda yüksek verim bekliyoruz. Buğday ovanın karşısında çok güzel. Buğday şu anda geliştirilme aşamasındadır ve çiftçilerin onu sürekli izlemesi gerekmektedir. Havaların bu şekilde devam etmesi halinde ilk erken hasat, Adana’nın sahil ilçelerinden başlayıp mayıs ortasında ovalara ulaşacak. “Bugünden sonra don olmazsa mayıs ayında dönüm başına ortalama 500-700 kilo buğday rekoltesi bekliyoruz.”

Öte yandan Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, buğdaya ton başına 1.000 lira olan devlet desteğinin kurak bölgelerde 2.000 liraya çıkarılması çağrısında bulundu.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku

Antalya Haber Sunucu
meritking