Denizlerde gizli tehlike: Temas ederseniz hemen doktora başvurun! ‘Üremesi arttı’

0

Son dönemde Akdeniz kıyılarında sıkça görülen Rhopilema nomadica adı verilen göçmen denizanası türünün Mersin, İskenderun Körfezi, Antalya ve Muğla kıyılarında da sıklıkla görülmeye başlandığı belirtilerek, bu türe ulaşabilecekleri açıklandı. boyu 70 santimetre, ağırlığı ise 5-6 kilo. Göçmen denizanası Rhopilema nomadica’nın insan vücuduyla teması halinde güçlü yakıcı etkisi vardır ve temas halinde temas noktasının tatlı su yerine deniz suyuyla yıkanması tavsiye edilir.

Marmaris Uzunyalı sahilinde denizde yüzerek cesetleri karaya vuran denizanası, vatandaşları rahatsız etti. 4 yıldır Marmaris’te yaşayan balıkçı Fevziye Demirci ise şunları söyledi: “Bu sene ilk defa bu kadar kalabalık gördüm. Balık tutamadık dedi.

“DENİZDE JEMFISH YETİŞİMİ ARTIYOR”

iStock-1465899693

Doç., Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi. Dr. Nurçin Killi, Marmaris kıyılarına vuran göçmen denizanası türü Rhopilema nomadica üzerinde bilimsel araştırmalar yürütüyor. Türler hakkında bilgi veren Doç. Dr Killi, şunları söyledi: “Son zamanlarda Akdeniz’de istilacı türlerin sayısında bir artış görüyoruz. Bunlardan biri de Medusa’dır. Hem Süveyş Kanalı’ndan hem de gemilerin denge sularından gelen denizanaları, bu bölgedeki su sıcaklıklarının yüksek olması nedeniyle sayılarını artırıyor. Yaklaşık bir buçuk yıldır kıyılarımızda denizanasının aşırı çoğaldığını görüyoruz. Geçen yaz İzmir’in Foça Körfezi’nde bolca bulunan Rhizostoma pulmo denizanasıyla karşılaştık. “Birkaç haftadır Muğla, Antalya, Mersin ve İskenderun Körfezi kıyılarında göçmen denizanası türü Rhopilema nomadica’ya rastlıyoruz” dedi.

“PATLAYAN BİR ADAM”

iStock-1385973887

MSKU Su Ürünleri Yüksekokulu öğretim üyesi Killi, boyları 70 santimetreye kadar çıkabilen ve 5-6 kilograma kadar ağırlığa sahip Rhopilema nomadica türü göçmen denizanalarıyla temas edenleri uyardı. Doç. Dr. Killi şunları söyledi: “Bu tür çok güzel bir tür. Şu anda 5-6 kiloluk çeşitlerimiz mevcut. Güçlü yanan bir türdür. Etkileri aşırı ağrı, kızarıklık, yanma hissi, kabarma, döküntü ve hatta yara izi olabilir. Bu etkiler kişinin alerjik reaksiyonuna bağlı olarak da artabilmektedir. Eğer kişinin vücudu alerjik ise aşırı tepki gösterebilir. Solunum zorluklarına ve mide bulantısına neden olabilir. Veya ağrının daha uzun sürmesine ve açık yaralara neden olabilir. Benim tavsiyem, herhangi bir denizanasıyla temas halinde derhal bir sağlık kuruluşuna başvurmanızdır. Çünkü vücudun bu noktada nasıl tepki vereceğini bilmiyoruz. Öncelikle kıyıda iseniz deniz suyuyla yıkanmanızı tavsiye ederiz. Öncelikle tatlı suyu öğütmemeliyiz. Bundan sonra kıyılarımızda bu denizanalarını daha çok göreceğimizi düşünüyoruz. Çünkü bu kış maalesef su sıcaklığı beklediğimiz kadar düşmedi. Bu nedenle Nisan-Mayıs aylarında denizanalarında gördüğümüz aşırı büyümeyi artık Ocak-Şubat kış aylarında da görmeye başladık. Bu da bize denizanasının tüm yıl boyunca sularımızda görülebileceğini gösteriyor” dedi.

(İHA)

Başlık yönlendirmesi
ANA SAYFAYA DÖNMEK İÇİN BURAYA TIKLAYIN
Erdoğan'dan önemli açıklamalarErdoğan’dan önemli açıklamalar
Karısını ve sevgilisini vurdu!  Yasak aşk cinayeti kararıKarısını ve sevgilisini vurdu! Yasak aşk cinayeti kararı
İsrail'den hastane tehdidi: Derhal tahliye edin...İsrail’den hastane tehdidi: Derhal tahliye edin…

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku

Antalya Haber Sunucu
meritking