Gazze’yi Nazi gettolarına benzeten Sovyetler doğumlu Amerikalı yazara Alman edebiyat ödülü

0
Bu haberin orijinal dili İngilizce idi.

Eski Sovyetler Birliği’nde doğan Yahudi kökenli Gessen, Vladimir Putin ve Donald Trump’a yönelik sert eleştirileriyle tanınıyor.

REKLAM

Gazeteci, yazar ve aktivist Masha Gessen Cumartesi günü Alman edebiyat ödülünü aldı. Gessen’in Gazze’yi Nazi Almanyası’nın gettolarına benzeten yazısı tepkilere yol açtı ve bu nedenle ödül töreni ertelendi.

Sovyetler Birliği doğumlu Yahudi kökenli Gessen, Vladimir Putin ve Donald Trump’a yönelik sert eleştirileriyle tanınıyor. Gessen, İsrail’in Filistinlilere yönelik muamelesini eleştiren ünlü isimler arasındaydı.

Makaleye verilen tepkiler, Alman toplumunun İsrail ile Hamas arasındaki savaşın sonuçlarıyla boğuştuğu ve son haftalarda hem Filistin yanlısı protestoların hem de İsrail yanlısı gösterilerin gerçekleştiği bir dönemde geldi. Alman siyasi liderleri, Yahudi karşıtlığı olaylarını kınarken, ülkedeki Yahudilere ve İsrail’e desteklerini defalarca vurguladılar.

Transseksüel ve cinsiyet ayrımı gözetmeyen yazarın Cuma günü Almanya’nın Bremen kentinde Hannah Arendt Siyasi Düşünce Ödülü’nü alması gerekiyordu, ancak ödülün sponsoru Heinrich Böll Vakfı ve Bremen Şehir Senatosu törenden çekildi.

Alman haber ajansı dpa’nın haberine göre tören Cumartesi günü başka bir küçük salonda yaklaşık 50 davetli ve polis güvenliğiyle gerçekleşti.

Ödül, totalitarizmi inceleyen Almanya doğumlu Amerikalı siyaset teorisyeni Hannah Arendt’in geleneğinde kamusal siyasi düşünceye katkıda bulunan kişileri onurlandırmak için veriliyor.

Holokost’un gölgesinde

Gessen’in 9 Aralık’ta yayınlanan “Holokost’un Gölgesinde” başlıklı makalesinde yazar, Almanya’nın Holokost hafızasını inceliyor ve bugün Almanya’nın İsrail konusunda özgür ve açık tartışmayı engellediğini savunuyor.

Yazar, Alman Holokost anma kültürünün AfD tarafından Müslüman göçmenleri hedef almak için “alaycı bir şekilde kullanılan siyasi araç” olarak kullanıldığını savunuyor.

Gessen, Hamas’ın 7 Ekim saldırısında işlediği zulmü kınadı, ancak aynı zamanda İsrail’in Filistinlilerle ilişkisini de eleştirerek Gazze’nin “Nazi Almanyası tarafından işgal edilen bir Doğu Avrupa ülkesindeki bir Yahudi gettosu gibi” olduğunu yazdı.

Makalede ayrıca “Getto tasfiye edildi” ifadesi de yer alıyor.

İkinci Dünya Savaşı sırasında Alman işgali altındaki ülkelerdeki gettolar, Yahudilerin öldürüldüğü, aç bırakıldığı ve hastalıktan öldüğü açık hava hapishaneleriydi. Burada ölmeyenler toplama kamplarına nakledildi ve orada “tasfiye” adı verilen bir süreçte öldürüldü.

Almanya’nın Yeşiller Partisi’ne bağlı Böll Vakfı, karşılaştırmayı “kabul edilemez” olarak nitelendirdi.

Jüri bu yaz Gessen’e ödül verilmesine karar verdi ancak vakıf ödülü iptal etmeyeceğini duyurdu.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku

Antalya Haber Sunucu
meritking