Geçmişe açılan kapı: Akdeniz'in altında 7 bin yıllık su altı yolu keşfedildi – Son Dakika Dünya Haberleri
Hırvatistan Paten yapmak Soline adası açıklarındaki Soline adı verilen batık Neolitik bölgede, Taş Devri'ne kadar uzandığına inanılan bir yol keşfedildi.
Araştırmacılara göre bu antik yol, bir zamanlar yapay arazi üzerine kurulmuş bir yerleşim yeriydi. Adriyatik Denizi4-5 metre derinlikte bulunan Korcula adasına bağladı.
Arkeologlar Soline kalıntılarını ilk kez 2021 yılında Korcula çevresindeki suların uydu görüntülerini inceleyerek tespit ettiler.
Deniz tabanında alışılmadık bir yapı fark eden araştırmacılar, dalış yaparak bölgeyi daha yakından incelemeye başladı.
Araştırmaları sırasında ana adaya dar bir kara şeridi ile bağlı olduğu anlaşılan antik bir yerleşim yerinin duvarlarına rastladılar.
Bu batık yerleşimin, bir zamanlar Doğu Adriyatik'te var olan Neolitik Hvar kültürüne ait olduğuna inanılıyor.
Soline'deki organik kalıntılar karbon testleri ile yaklaşık olarak belirlenmiştir. 4 bin 900 yıl Yeni keşfedilen yolun çok daha eskilere dayanmasına rağmen birkaç bin yıl daha eski olduğu iddia ediliyor.
Deniz tabanındaki çamur tabakalarının altından 4 metre genişliğinde ve özenle dizilmiş taş levhalardan oluşan yol ortaya çıkarıldı.
AKDENİZ'İN KORUNAN KIYILARI
Zadar ÜniversitesiAçıklamaya göre, bir zamanlar Soline'yi Korcula'ya bağlayan bu antik yolun, yaklaşık 7 bin yıl önce kullanıldığı sanılıyor.
Hırvatistan kıyılarının adalarla dolu olması bu bölgeyi büyük dalgalardan korumuş ve yerleşimlerin bin yıl boyunca bozulmadan kalmasını sağlamıştır.
Araştırmacılar, Neolitik yolun keşfinin yanı sıra Korcula'nın karşı tarafında Gradina Körfezi çevresinde devam eden araştırmaları da bildirdi.
Burada, iki yıl önce Soline'de keşfedilen yerleşime çok benzeyen ve aynı derinlikte ikinci bir batık yerleşim yeri keşfedildi.
Bu su altı kalıntılarında yapılan ilk kazılarda çakmaktaşı bıçaklar, taş baltalar ve değirmen taşı parçaları gibi çok sayıda Taş Devri eseri ortaya çıkarıldı.
Tıpkı Soline'de bulunanlar gibi bu yeni keşifler de Hvar kültürüyle bağlantılı.