GİB elektronik ortamdaki bazı işlemlerden ücret alınacağı iddialarını yalanladı
Gelir İdaresi Başkanlığı, katılım ücretlerinin alınmasına ilişkin hazırlanan taslak basın bültenini açıkladı.
Bazı medya ve sosyal medya paylaşımlarında Dijital Vergi Dairesi ve e-Devlet uygulaması üzerinden ücretsiz olarak yapılabilecek vergi tescili, vergi levhası inceleme ve doğrulama gibi işlemlerin ücrete tabi olacağı, Bazı beyannamelerde vergi beyannamesi, bilanço, banka ekstresi gibi ekler için ek ücret alınacaktır. Açıklamada, “Mükelleflere ücretsiz olarak verilecek 'vergi borcu yok' yazıları ile vergi mükellefleri ve mali müşavirler tarafından dijital vergi daireleri ve internet gibi elektronik uygulamalar aracılığıyla yapılan sorgulama, denetim ve diğer işlemlerden de ücret alınacak. ve kendileri veya hizmet verdikleri vergi mükellefleri adına elektronik başvuruda bulunmak.” “Ücret alınacağı ileri sürülüyor, bu iddiaların tamamı asılsız ve gerçek dışıdır.” ifadelerine yer verildi.
Açıklamada, Vergi Usul Kanunu ve ilgili mevzuatta, üçüncü kişilerle paylaşılabilecek bilgilerin kurumlarla paylaşılması karşılığında iade edilen her talep veya belge için 25 kuruştan az olmamak üzere katılım ücreti alınacağının düzenlendiği hatırlatıldı. kamu idaresi kapsamına giren kamu kurum ve kuruluşları ile kamu idareleri dışındaki tüzel kişilere ilişkin olup, şöyle devam eder:
“Kanun'un 'Gizlilik vergisi' başlıklı maddesine göre katılım ücretinin ancak kamu kurum ve kuruluşları ile kamu yönetimi kapsamındaki kamu idareleri dışındaki tüzel kişilerle elektronik ortamda paylaşılabilecek bilgiler karşılığında alınabileceği, Bu kapsamdaki verilerin gerçek kişilerle paylaşılması ve katılım ücretinin alınması mümkün değildir. e-Devlet uygulamasına ek olarak, 'Dijital Vergi Dairesi' gibi elektronik uygulamalar aracılığıyla vergi kodu ve vergi levhasının istenmesi, doğrulanması ve beyannamelerin verilmesi Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından geliştirilerek mükelleflerin ve mali müşavirlerin kullanımına sunulan İnternet ve İnteraktif Vergi Daireleri, Elektronik Beyanname İsteme, Defter Beyan Sistemi ile vergi bilgilerinin görüntülenmesi ve indirilmesi, “vergi bilgilerinin sorgulanması ve görüntülenmesi,” talep edilmesi ve alınması gibi işlemler ” n Vergi mükellefleri ve mali müşavirler bir süredir vergi borcu mektubunu ücretsiz olarak alabiliyor ve bundan sonra bu işlemler için herhangi bir ek maliyet alınmayacak.
Yani mükellefler ve mali müşavirler artık vergi kodu ve vergi levhasını sorgulama ve doğrulama, beyanname gönderme, görüntüleme ve indirme, vergi bilgilerini sorgulama ve görüntüleme, vergiden muaf yazı talep etme ve alma gibi işlemleri gerçekleştirebilecek. Geçmişte olduğu gibi elektronik uygulamalar üzerinden borçlandırma “Bunun için herhangi bir vergi ödemeyecekler.”
Kurumlar elektronik entegrasyon istiyordu
Kanuna eklenen ve katılım kotası getiren kuralın amacı hakkında da bilgi verilen basın açıklamasında şu değerlendirmeler yapıldı:
“Amaç, söz konusu uygulamalar aracılığıyla ücretsiz arama ve doğrulama işlemleri kendi iç işlemleri için yeterli olmayan ve kontrol yapmak isteyen bankalara ve finans kuruluşlarına, e-ticaret aracı hizmet sağlayıcılarına ve elektrik tedarikçilerine katma değerli hizmetler sunmaktır. tabi oldukları mevzuata uygun olarak hızlı ve elektronik ortamda yürütürler.” banka ve finans kuruluşlarına POS, yeni nesil ödeme kayıt cihazı veya ticari kredi verilecek kişinin aktif vergi borcunun olup olmadığı. talep edilen işleme uygun sektörde faaliyet gösterip göstermediği, kredi için yeterli varlık veya ciroya sahip olup olmadığı, aynı e-ticaret aracı hizmet sağlayıcılar aracılığıyla e-ticaret yapacak olanların ve ticari olarak elektrik ve doğayı sigortalayacak olanların olup olmadığı Gaz dağıtım şirketleri, ödeme kasaları vergiye tabi “Cihaz üreticileri ve bankaların, yükümlülükleri sona erenlere teslim ettikleri ödeme kasaları ve POS cihazlarını geri alabilmeleri için, yükümlülük kayıtlarının devam edip etmediğini doğrulamaları gerekiyor.”
Açıklamada, söz konusu kurumların bu kontrolleri hem elektronik uygulamalar hem de mükelleflerin kendilerine gönderdiği kağıt belge ve bilgiler aracılığıyla ücretsiz olarak yapma imkânına sahip olduğunun altı çizildi ve şöyle devam edildi: “Ancak bu kontrollerin iç sistemlerle entegre edilmesi ve Hem elektronik ortamda hem de bilgiler doğrudan Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından doğrulanabiliyor.” “Kendi hizmet süreçlerini etkinleştirmek isteyen kuruluşların yanı sıra, bilgilerin entegrasyonunu elektronik olarak talep edebilirler.” Açıklamaya yer verildi.
Katılım ücreti kurumların talebi halinde bilgi paylaşımı yapılarak tahsil edilecektir.
Bu durumda teknik geliştirmelerin yapılması ve bu iş süreçlerinin sürekli çalışır durumda kalmasının sağlanması amacıyla Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından ilave çalışmalar yürütüldüğünün altı çizilen basın açıklamasında, şu ifadelere yer verildi:
“Bu noktada, uygulamaya konulacak elektronik ortamda bilgi paylaşımından katılma payı alınabilmesine ilişkin olarak anılan Kanun hükümleri çerçevesinde vergi usul genel beyanı taslağı hazırlanarak kamuoyunun bilgisine sunuldu. mali müşavirlerden, kurumların kendi talepleri doğrultusunda, geçmişte olduğu gibi, kendileri veya hizmet verdikleri vergi mükellefleri adına ücretsiz olarak yapacakları işlemler için herhangi bir ek ücret talep edilmeleri beklenmemektedir.
Taslak metinde, kendi özgür iradesiyle elektronik ortamda bilgi paylaşımını talep eden kurumların, ellerinde bulundurdukları bazı bilgilerin sistemli bir şekilde entegre edilmesi amacıyla alabilecekleri katılım ücretine ilişkin usul ve esaslar düzenleniyor. Dijital Ağ üzerinden ücretsiz erişim. Vergi dairesi ve iç sistemlerindeki diğer uygulamalar. Bu bağlamda bazı basın kuruluşlarında ve sosyal medyada yer alan haberler gerçeği yansıtmamaktadır.”