Grip semptomlarıyla gösteriyor: Kapalı ortamlarda içilmemesi gerekiyor!

0

Doğal gaz kullanımının yaygınlaşması ve bacaların yenilenmesiyle kent merkezlerinde karbon monoksit vakalarına eskiye göre daha az rastlandığını anlatan Çakır, şöyle konuştu: “Karbon içeren tüm yakıtlar yakıldığında, yeterince uzaklaştırılmadığı takdirde, oksijenle yarışan ve oksijen yerine kana bağlanan ve oksijen yerine karbon monoksiti tüm dokulara taşıyan bir gaz olan karbon monoksiti açığa çıkarır.” “Ve tüm dokuların zehirlenmesine neden oluyor. Beyin, kalp, böbrekler gibi oksijene en çok ihtiyaç duyan organlarımız ciddi şekilde zarar görüyor ve ölüme neden olabiliyor. Uykusunda hiçbir şey anlamadan ölen insanlar var.” dedi.

GRİP BENZERİ BELİRTİLERİ VAR

Gelişmiş ülkelerde karbon monoksit zehirlenmesinin temel nedeninin kapalı alanlarda çalışmak, otoparklarda çalışmak veya araç içinde mahsur kalmak olduğunu belirten Çakır, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Ülkemizde karbon monoksitin en önemli nedeni bazı illerde ters rüzgarlar, bazı illerde ise soğuk hava ve ısınmaya bağlı sorunlardır. Kurtarılamayan çok ciddi vakalar varken, (kalıcı) iyileşen çok sayıda vatandaşımız var. kurtarıldıktan sonra oksijene ihtiyaç duyan organlarda beyinde sekeller veya kalp veya akciğerde sorunlar.Bu zehirlenmeler bazen geç belirtilerle de ortaya çıkabildiği için bu hastaları yakından takip ediyoruz.Karbon hakkında yazılan dozlardan uzun süreli zehirlenmeleri sıklıkla görüyoruz. Monoksit gribe benzer semptomlara neden oluyor. Hastalar grip benzeri semptomlarla acil servise gidiyor. Karbon monoksit zehirlenmesi olabileceğini anlayan kişiler acil tıp uzmanlarıdır. Neden bu vakaları çok fazla görüyorlar.”

“NARGİLE ZEHİRLENMESİ VAKALARINI DAHA FAZLA GÖRMEYE BAŞLADIK”

Çakır, acil servis asistanlarına ve doktorlara bu konuda eğitim verdiğini söyledi.

Uzun süreli düşük doz karbon monoksit zehirlenmesine örnekler veren Çakır, şöyle konuştu:

“Nargile barların artmasıyla birlikte nargile zehirlenmesi vakalarını daha fazla görmeye başladık. Birçok nargile kapalı alanlarda içiliyor ve birçok nargile mangalı yakılıyor. Farkında olmadan kapalı alanlarda 4-5 saat geçiren kişiler düşük dozda uzun süre içiyor. Zaman zaman bu zehiri vücutlarına sokarlar, şiddetli karbon monoksit semptomları gösterirler ve acil servise giderler.” “Nargile barlarda günlerini baş ağrısıyla geçiren birçok kişi, aslında karbon monoksit zehirlenmesinden muzdarip olabileceğinin farkında olmalıdır. Bunların uzun vadede önemli yan etkileri olacağından herkesi nargile barlar ve içilen nargile barlar konusunda uyarmak istiyorum.” kışın içeride.”

Çakır, kliniklerinde nargile zehirlenmesi vakalarıyla ilgili yayınların bulunduğunu ve bu vakaların her yıl yaşandığını söyledi.

Doğalgaz bacalarının temizliğine, doğalgaz sistemlerinin plana uygun kurulumuna ve ızgaralara dikkat edilmesi çağrısında bulunan Çakır, şöyle konuştu: “Nargile barlar, havasız ortamlar ve sigara içmek kronik karbon monoksit maruziyetidir. Bunlara dikkat etmeliyiz. Ülkemizde pek yaygın olmayan, araçta uzun süre kalma vakasını gördüğümüz genç çift, “Uzun süre araçta kaldıkları ve kalorifer sisteminin açık olduğu için karbondioksitten zehirlendiler. Uzun süre arabada kaldığımızda ısıtma sistemini açmamalıyız.” dedi.

(AA)Bu içerik Doğukan Akbayır tarafından yayınlanmıştır.

Youtube
ANA SAYFAYA DÖNMEK İÇİN BURAYA TIKLAYIN
Adnan Oktar'ın sosyal medya oyunu ortaya çıktı!  Silivri için özel çalışma yaptılar: Efsane yapalımAdnan Oktar’ın sosyal medya oyunu ortaya çıktı! Silivri için özel çalışma yaptılar: Efsane yapalım
AK Partili adaylığından çekildiğini duyurdu AK Partili adaylığından çekildiğini duyurdu
Selfie çekmek isterken denize düştüler!Selfie çekmek isterken denize düştüler!

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku

Antalya Haber Sunucu
meritking