Hamas: Ateşkesi dört gün daha uzatmaya hazırız

0

AFP’nin daha önce Perşembe günü sabah 5’e kadar iki gün uzatılan ateşkesle ilgili sorularını yanıtlayan Hamas’a yakın bir kaynak, hareketin ateşkesi “dört gün daha” uzatmayı “kabul ettiğini” söyledi.

REKLAM

Hamas, Gazze Şeridi’ndeki ateşkesi dört gün uzatmaya ve daha fazla rehineyi serbest bırakmaya hazır olduğunu duyurdu.

AFP’nin daha önce Perşembe günü sabah 5’e kadar iki gün uzatılan ateşkesle ilgili sorularını yanıtlayan Hamas’a yakın bir kaynak, hareketin ateşkesi “dört gün daha” uzatmayı “kabul ettiğini” söyledi.

Aynı kaynak, “Bu dönemde Hamas, diğer direniş hareketleri ve diğer taraflarla birlikte elinde tuttuğu İsrailli esirleri mevcut anlaşma çerçevesinde ve aynı koşullarla serbest bırakabilir” dedi. dedi.

Hamas, 7 Ekim’de kaçırılan yaklaşık 10 kadın ve çocuğu serbest bırakırken, 24 Kasım’dan bu yana her gün İsrail bunun üç katı kadar Filistinli mahkumu serbest bıraktı.

Salı akşamı 30 Filistinli tutuklu, 10 İsrailli kadın ve 2 Taylandlı kadın serbest bırakıldı.

Son olarak, 7 Ekim’den bu yana Gazze Şeridi’nde tutulan rehinelerin, Filistin topraklarına büyük miktarda insani yardımın girmesine olanak sağlayan ateşkesin altıncı gününde İsrail’in elinde bulunan Filistinli tutuklularla değiştirilmesi bekleniyor.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun ofisi Çarşamba günü yaptığı açıklamada, günün ilerleyen saatlerinde serbest bırakılacak rehinelerin listesinin kendilerine ulaştığını duyurdu. Netanyahu Salı günü ABD, Avrupa Birliği ve İsrail tarafından terör örgütü olarak sınıflandırılan Hamas’ın elindeki “tüm rehinelerin” serbest bırakılacağına söz verdi.

“İsrail ordusu savaşı sürdürmeye hazır.” İsrail Genelkurmay Başkanı Herzi Halevi, “Hazırlıklarımızı güçlendirmek için bu günleri değerlendiriyoruz.” dedi.

Mısır ve ABD’nin desteğiyle ağırlıklı olarak Katar tarafından müzakere edilen ateşkes anlaşması, halihazırda İsrail hapishanelerinde tutulan 60 İsrailli rehinenin ve 180 Filistinlinin serbest bırakılmasına yol açtı.

Çoğunluğunu İsrail’de yaşayan Taylandlıların oluşturduğu 21 yabancı rehine, bu anlaşmanın çerçevesi dışında serbest bırakıldı.

Arabulucular arasında yoğun diplomatik trafik

Perde arkasında arabulucu ülkeler ateşkesi Perşembe gününün ötesine uzatmak için yoğun çaba harcıyor. ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken’in Perşembe günü İsrail ve Batı Şeria’ya dönmesi bekleniyor.

Katar Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Majed Al Ansari, “Hamas en az on rehinenin serbest bırakılmasını sağladığında ateşkesi bir gün uzatabiliriz” dedi. “Şu andaki asıl hedefimiz ve umudumuz, yeni müzakerelere yol açacak ve nihayetinde savaşın sona ermesini sağlayacak kalıcı bir ateşkese ulaşmaktır.” “dedi.

Öte yandan Amerikalı ve İsrailli istihbarat şeflerinin Salı günü Doha’da bir araya gelerek Katar başbakanı, Hamas ve İsrail arasında olası bir anlaşmanın “sonraki aşamasını” tartıştıkları iddia ediliyor.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku

Antalya Haber Sunucu
meritking