İngiltere’de bir müze Roma İmparatoru Elagabalus’u transseksüel olarak yeniden sınıflandırdı
Araştırmaya göre İmparator Elagabalus kendisine “hanımefendi” denilmesini istedi ve müzede bundan sonra hükümdardan “kadın” olarak bahsedilecek.
İngiltere’deki bir müze, Roma imparatoru Elagabalus’u transseksüel olarak yeniden sınıflandırdı ve bundan sonra sergilerinde hükümdardan “kadın” olarak söz edecek.
İmparator Elagabalus’un kadın kıyafetleri giydiğini ve “hanımefendi” olarak anılmayı tercih ettiğini belirten tarihi belgelere atıfta bulunan Kuzey Hertfordshire Müzesi, artık Elagabalus için yeni bir zamir dizisi kullanacak.
MS 218-222 yılları arasında Roma İmparatorluğu’nu yöneten ve 18 yaşında öldürülen Elagabalus’un cinsel kimliğine yönelik akademik ilgi uzun süredir devam ediyor.
LGBTQ yardım kuruluşu Stonewall’a ve sendika Unison’un LGBTQ kanadına danışan North Hertfordshire Müzesi’nin sergilerindeki uygulamalarla ilgili politikaları, sergilerde kullanılan zamirlerin “söz konusu kişinin yalnız olduğundan beri kullanacağı” veya “” zamirleri olması gerektiğini belirtiyor. Geçmişe bakıldığında ben uygunum.”
Suriye’de doğan ve 14 yaşında Roma tahtına çıkan Elagabalus, en tartışmalı Roma imparatorlarından biri olarak kabul ediliyor.
2021’de Birmingham Üniversitesi web sitesi Yayınlanan bir röportajda, “Elagabalus’un, Hierokles adında bir araba sürücüsü ve eski köle olan bir adamla evlendiği ve kendisine Hierokles’in karısı veya metresi denilmesinden hoşlandığı da biliniyor. İmparator ayrıca bu terimi kullanarak sıklıkla peruk ve makyaj da takıyordu” “dominus” (efendi) yerine “dominus” (efendi). Kendisine “domina” (hanımefendi) denilmesini tercih ettiği, hatta kendisine vajina verebilecek herhangi bir doktora yüklü miktarda para teklif ettiği söyleniyor.” ifadeleri kullanıldı.
İngiltere’deki müzelerde ve miras alanlarında trans-kapsayıcı uygulamalara ilişkin yeni kılavuz yakın zamanda Leicester Üniversitesi Müzeler ve Galeriler Araştırma Merkezi (RCMG) tarafından yayımlandı.
Yönerge trans hakları savunucuları tarafından memnuniyetle karşılanırken, İngiliz basınındaki bazı yorumcular tarafından eleştirildi.