İsrail’in yeni planı ortaya çıktı! İlk aşamada o ülkeler var

0

İsrail devlet televizyonu KAN’ın haberine göre, hükümete bağlı İsrail Sivil Kontrol Merkezi, İsrail’de çalışan Filistinli işçilerin yabancı işçilerle değiştirilmesini amaçlayan bir plan hazırladı.

İsrail’in Filistinli işçilere bağımlılığını azaltmayı amaçlayan bu planın önümüzdeki iki hafta içinde Ekonomi Bakanları Konseyi’ne sunulacağı kaydedildi.

Haberde, planın Maliye Bakanı Bezalel Smotrich tarafından onaylandığı ve yabancı işçi kotalarındaki artışın daha sonra onaylanacağı belirtildi.

İLK AŞAMADAKİ ÜLKELER

Planda ilk aşamada Sri Lanka’dan 25 bin, Çin’den 20 bin, Hindistan’dan 17 bin, Tayland’dan 13 bin ve Moldova’dan 6 bin işçinin gelmesi öngörülüyor.

Maliye, İçişleri ve Çalışma bakanlıklarıyla işbirliği içinde hazırlanan bu planın hayata geçirilmesi için ülkelerle anlaşmaların yapılması gerekiyor.

Tel Aviv yönetiminin dünyanın çeşitli ülkelerinden yabancı işçi getirme planının önümüzdeki dönemde, hatta Gazze savaşının ardından hayata geçirilmesi gerekiyor.

Thumbs_b_c_d6581e6c0fa022d74e29f6c19325ea1b

SAYISI 200 BİNİ AŞTI

İsrail’in çeşitli şehirlerinde ve işgal altındaki Batı Şeria ve Kudüs’teki Yahudi yerleşimlerinde inşaat, tarım, gıda ve hizmet gibi çeşitli sektörlerde yaklaşık 180 bin Filistinli işçi çalışıyor. Filistinli sendikaların verilerine göre bu sayı 200 bini aşıyor.

Ancak İsrail, kuşatma altındaki Gazze Şeridi’ne düzenlediği saldırıların ardından 7 Ekim’den sonra işgal altındaki Batı Şeria’dan on binlerce Filistinli işçinin girişini engelledi.

Sadece Batı Şeria’dan İsrail’e gitmeleri engellenen bazı Filistinliler tarım ve gıda sektörlerinde çalışmaya devam edebiliyor.

İsrail’deki Filistinli işçilerin üçte ikisi inşaat sektöründe çalışıyor, bunu sanayi, ticaret, gıda ve konaklama sektörleri takip ediyor.

Normal şartlarda Batı Şeria ve Gazze’de işsiz sayısı 2023’ün üçüncü çeyreğinde 369 bin iken, İsrail’de işe dönemeyen Filistinliler de eklendiğinde bu sayı 547 bine çıktı.

İsrail Ulusal Güvenlik Konseyi’ne göre, işgücü piyasasının acilen 9.500’ü tarım sektöründe olmak üzere 28.000’den fazla işçiye ihtiyacı var.

İsrail’de çalışan Filistinli işçilerin toplam maaşı ayda 1,5 milyar şekel (417 milyon dolar) civarında olup, bu işçiler Filistin pazarının en önemli mali kaynağını oluşturmaktadır.

Filistin İstatistik Merkezi’nin verilerine göre, İsrail’de çalışan Filistinli bir işçinin ortalama günlük ücreti 2023’ün üçüncü çeyreğinde 300 şekele (84 dolar) yaklaştı.

Filistin İstatistik Merkezi ve İsrail İstatistik Ofisi’nin verilerine göre 2023’ün son çeyreği sonu itibarıyla İsrail pazarındaki toplam işgücü 4,2 milyonu buluyor. İsrail, Gazze’ye yönelik saldırıların başlamasından bu yana çeşitli nedenlerle işgücünün dörtte birine yakınını kaybetti.

Kaynak: AA

Keşfetmek
ANA SAYFAYA DÖNMEK İÇİN BURAYA TIKLAYIN
Tunceli'de korkutan deprem!  Naci Görür'den açıklamaTunceli’de korkutan deprem! Naci Görür’den açıklama
Yeni yılın ilk gününde parklar ve plajlar doldu taştıYeni yılın ilk gününde parklar ve plajlar doldu taştı
Japonya depreminin ardından olası Marmara depremi yeniden gündemde!  Japon uzman en kötü senaryoyu açıkladı: Bu 3 ilçe sular altında kalabilirJaponya depreminin ardından olası Marmara depremi yeniden gündemde! Japon uzman en kötü senaryoyu açıkladı: Bu 3 ilçe sular altında kalabilir

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku

Antalya Haber Sunucu
meritking