Kaliteli uyku taktikleri nelerdir? Tek tek açıkladı: Bu yöntemleri mutlaka deneyin… Siz de şaşıracaksınız

0

YouTube’de “İnsan Koşulları” Kanalında yaptığı yayınlarla adından söz ettiren Alican Elkorek, uyku hakkında hepimizin ilgisini çekecek önemli bilgiler paylaştı. tarafından hazırlandı “Uykunun değeri ve doğru yöntemleri” başlıklı videosunda; Uykunun sanılanın aksine pasif değil aktif bir süreç olduğu ve sağlığımızın temelini oluşturduğu yönündeki güncel bilimsel bilgileri aktaran Elkorek, uykuya dalma ve uykuyu sürdürme taktiklerini de paylaştı.

Uyku geldiğinde “Bunu kaybetmemeliyiz” diyen Elkorerk, uyku sayesinde vücudumuzun yenilendiğini vurguladı.

Elkorek şu bilgileri paylaştı:

Uyku kalitesi zihinsel ve fiziksel sağlığın korunmasında temel unsurlardan biridir.
Uyku beynimizin ve vücudumuzun her köşesini yeniler ve bize sağlığın yapı taşlarını sağlar. Aslında her gece uyuduktan ve uyandıktan sonra uyanırız.

Uyku asla feda etmemeniz gereken bir aktivitedir. Aktivite diyorum çünkü uyku her ne kadar pasif gibi görünse de aslında oldukça aktif bir süreç. Düşüncelerimizin, duygularımızın, hormonlarımızın, öğrenmemizin, hafızamızın, kısacası hayatımızın en büyük sağlık araçlarının temelini oluşturur.

Temel olarak uykunuz düzenli ve sağlıklı olursa birçok psikiyatrik ve bilişsel bozukluktan uzak durursunuz. Sağlıklı bireylerin sağlıklı uyuduğunu söyleyebiliriz.

Nasıl daha iyi uyuruz?

Derin, kaliteli uykuya dalmak, uykuya dalmak ve uykuda kalmak için kullanabileceğiniz dünyanın en güncel bilimsel taktiklerini sizler için listeledim; Hadi başlayalım.

1) Güneş ışığı:

Evet doğru anladınız, güneş ışığı uykunun bir numaralı dostudur. Günün hangi saatinde güneş ışığına maruz kaldığımızı vücudumuza ve beynimize iletiyoruz. Özellikle güneşin tam tepede değil de battığı şafak ve akşam vakti bu amaç için en etkili zamanlardır. En önemli aracımızdır; Güneşin doğuşunu yakalayın çünkü melatoninin en doğal kaynağı budur. Sabah uyandıktan sonraki ilk 30 dakika içinde dışarı çıkın ve güneş ışığını görün. Bunu ne kadar erken anlarsanız o kadar iyi davranırsınız. Güneşli günlerde 5-10 dakika yeterli, bulutlu günlerde ise akşam 8-30’a kadar dışarıda kalın. Doğrudan güneşe bakmayın, etrafınıza bakın ve açık havada vakit geçirerek fotonların gözlerinize ve nötrinoların vücudunuza girmesine izin verin. Unutmayın gözlerimiz aslında beynimizin bir parçasıdır. Gözler beynin iki dış kısmıdır ve beyin her şeyi buradan algılar. Bu arada güneşe çıkarken cam, pencere veya güneş gözlüğü takmayın. Güneşe doğrudan bakmayın, dışarıda kalın. Gözlük veya kontakt lens kullanımında herhangi bir sorun yaşanmaz.

Thumbs_b_c_4a5d89b4c4a86843e05ffd1ca8e83b64

2) Düzenleme:

Düzen nedir? Bu, aynı saatlerde uyuyup uyanmak, aynı zamanda aşağı yukarı aynı sürelerde uyumak anlamına gelir. İşin sırrı haftada en az 5-6 gün uyku rutinine sahip olmaktır. Acil durumlar nedeniyle olmasa da, rahat uyuyamadığımız günler; Elbette bu sağlıklı uyku ritmi bazen düğün, birliktelik, parti ya da romantik geceler gibi güzel ve eğlenceli sebeplerle de kesintiye uğrayabilir. Ancak bu durumda derhal siparişimize geri dönmelisiniz. Böylece bu güzel günleri daha çok kutlayabileceğiz, daha keyifli ve sağlıklı bir yaşam kalitesini garanti altına alabileceğiz.

Thumbs_b_c_044ee7d2fd6ba85bf723d593bbfaaa66

3) Karanlık ve soğuk ortamlar

Vücut sıcaklığının düşmesi uykuya dalmak ve uykuyu sürdürmek için gereklidir. Sağlıklı ve kalıcı melatonin salınımı için gece boyunca karanlıkta ve serin bir ortamda uyumak gerekir. Melatonin ve ardından gelen seratonin dengemizin temel prensibi: Güneş parladığında hava açık ve berrak, güneş battığında hava karanlık ve serindir. Sağlıklı bir uykuya sahip olmanın en kısa yolu budur. Beynimizdeki tüm nöronlar biz uyurken oluşur ve gelişir.

Thumbs_b_c_a44aeaedb6094e12e484bf1d69813d68

4) Işık/Ekran parlak veya mavi:

Gün içerisinde çok fazla mavi ışığa ihtiyacımız var. Ana kaynağı güneş, ardından ekranlar, ardından lambalar ve son olarak da gecenin loş kırmızı ışığıdır. Ancak güneş battığında, akşam olduğunda ekranlarımızdaki tüm mavi ışık filtrelerini açmak zorunda kalıyoruz. Televizyonun ışığını kısmalıyız. Artık tüm cihazlarda bu özellik var ve gözlükçülerin bile mavi ışık filtreli gözlükleri var. Geceleri sadece ekranlara değil, açık ışıklara da bakmaktan kaçının. Bu hormonal dengeniz için çok önemlidir.

HFGHHF

5) Stres Yönetimi:

Sürekli saati kontrol etmeyin, genel olarak stresli düşüncelerden kaçının, tamamen kurtulamayacağınızı düşünüyorsanız bilinçli olarak bunları ertesi sabaha bırakmayı seçin. Ayrıca o an canınızı sıkan o konu hakkında ne yapabilirsiniz? gece vakti? Uyumaya çalışmayın, kavga etmeyin, bırakın ve kendinizi uykuya bırakın. Yatakta ve yatağın altında kocaman lacivert bir uyku denizinde yumuşacık, yumuşacık bir yatağa sürüklendiğinizi hayal edin. Kaslarınızı gevşetin, rahatlayın, çenenizi sıkmayın, yüzünüzü ve vücudunuzu yer çekimine bırakın. Uyku stresini bu şekilde yenersiniz.

GDFGDH

6) Yiyecek:

Gün içinde karbonhidrat alımınızı sınırlandırabiliyorsanız akşamları almaktan çekinmeyin çünkü kanınıza karışması sizi rahatlatacak ve tatlı uyumanızı sağlayacaktır. Bu durumda akşamları iyi bir karbonhidratlı yemek çok keyifli olabilir ve sizi rahatlatarak uykuya dalmanızı kolaylaştırabilir. Ama tabii ki kilonuzu yönetebiliyorsanız yapın. Ve tabi ki yatmadan en az 2-3 saat önce yemek yemeyi bırakın ki; Uyurken vücudunuz sindirim yerine vücut ve beyin yenilenmesini daha kolay halledebilir.

nefes

7) Nefes:

Bu konuyla ilgili daha detaylı bilgiyi nefes bölümünde bulabilirsiniz ama şunu söyleyebilirim ki parasempatik sinir sisteminizi aktive edip vücudunuzu dinlenme ve sindirim moduna sokarsanız çok daha kolay uykuya dalabilirsiniz. Bunu yapmak için fizyolojik iç çekme dediğimiz nefes alma tekniğini kullanabilirsiniz: 2 derin nefes + 1 uzun nefes verme. Bu tekniğin videolarını bölüm ortasında YouTube’da, detaylı olarak ise Instagram ve Tiktok’ta paylaştım. Rahatlamak istediğinizde bu nefes tekniğini ihtiyaç duyduğunuz kadar uygulayabilirsiniz.

hgjfgj

8) NSDR (Derin olmayan uyku-dinlenme)

Aslında yüzlerce yıldır kadim doğu bilgilerinin ışığında buna “Yoga Nidra” yani “Uyku Yogası” adı verilmiştir. Bu uygulamaya dair yeni bir bölüm yayınlayacağımızı hatırlayarak bu aşamada uykuya dalma taktikleri bölümü çatısı altında sizlerle paylaşıyorum. Yakında ses kayıtlarını Spotify hesabımızda da bulabileceksiniz. Sinir sisteminizi düzenlemek için bu protokolleri 10-15-20 dakikalık versiyonlar halinde kaydediyoruz. Bu uygulama genel olarak rahatlamamızı ve merkezi sinir sistemimizde biriktirdiğimiz irili ufaklı travmalardan kurtulmamızı sağlar. Uyumayı çok kolaylaştırıyor.

9) Takviyeler:

Melatonin takviyelerinden ve uyku haplarından uzak durun. İnanın bana uzun vadede bu ürünler uykunuzu daha da bozacak. Piyasada satılan melatonin takviyeleri sandığınız kadar doğal olmasa da melatoninin doğal salınımını sağlamak için sabah güneş ışığı dışında herhangi bir takviyeye ihtiyacınız yok. Daha sürdürülebilir nokta güçlendirme çözümleri istiyorsanız; 145 mg magnezyum L-treonat veya 200 mg magnezyum bisglisinat kullanabilirsiniz. Eczanelerde bulabilirsiniz. Abartmayın, bu mucizevi elementle ilgili tüm detayları yakında magnezyumdan bahsettiğim bölümde bulacaksınız ama bu bölümdeki en büyük avantajlarından birinin de uykuyla olan ilişkisi olduğunu söyleyebilirim.

Ve bir yazının daha sonuna geldik.
Burada yayınlanan tüm içerikleri bölümü izleyerek öğrenebilirsiniz.
Sorularınız varsa yorum kısmına bırakın.
Yorumların tamamını okuduğuma emin olabilirsiniz.

Gece gece!
Sabah ışığı açmayı unutmayın.
Kendine dikkat et.

Keşfetmek
ANA SAYFAYA DÖNMEK İÇİN BURAYA TIKLAYIN
Korkunç kaza!  Karşı şeritte seyreden araçlara çarptı: ölü ve yaralılar olduKorkunç kaza! Karşı şeritte seyreden araçlara çarptı: ölü ve yaralılar oldu
Sokak ortasında korkunç cinayet!  Genç kadın başından vurularak öldürüldüSokak ortasında korkunç cinayet! Genç kadın başından vurularak öldürüldü
Çok sayıda uçuş iptal edildi!  Engel Çok sayıda uçuş iptal edildi! Hava trafiğine ‘sis’ engeli

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku