Kızıldeniz’deki Husi saldırıları İngiliz kültürünün ‘vazgeçilmezi’ olan çay sevkiyatını aksatıyor
Britanya’nın çay geleneği, Husilerin Kızıldeniz’deki tedarik gemilerine yönelik saldırıları nedeniyle tehdit altında.
İngiltere’ye çay sevkiyatının durdurulacağına dair ilk işaret İngiliz süpermarket zinciri Sainsbury’s’ten geldi.
Açıklamada şu ifadeler yer alıyor: “Siyah çay tedarikini etkileyen sorunlar yaşıyoruz. Verdiğimiz rahatsızlıktan dolayı özür dileriz ve tedarikin kısa sürede tamamen eski haline getirilmesini umuyoruz.” Söylendi.
Times’a konuşan İngiliz Perakende Konsorsiyumu Direktörü Andrew Opie, siyah çay tedariğinde bir kesinti olduğunu ancak bunun tüketiciler üzerindeki etkisinin sınırlı olacağını söyledi.
Verilere göre İngiliz çayının yarıdan fazlası Hindistan ve Kenya’dan geliyor. Bu tedarik zinciri de Kızıldeniz’i kullanan nakliye rotalarına bağlıdır.
Çay kültürünün kökeni
Çay, modern İngiliz kültüründe çok önemli bir yere sahiptir.
Britanyalıların yüzde 84’ü günde en az bir fincan çay içiyor ve kişi başına çay tüketiminde Türkiye ve İrlanda’nın ardından üçüncü sırada yer alıyor.
En eski çay örneklerine yaklaşık 5 bin yıl önce Çin’in Yunnan bölgesinde rastlanıyor.
Çay bitkisinin yetiştirilmesinin, 1607 yılında Macau’dan çay tedarik eden Hollandalı Hintli bir şirketin Avrupa’ya ilk yaprak sevkiyatı ile yayıldığı düşünülüyor.
Mevcut bilgilere göre çaya verilen isim, farklı Çin lehçelerinden dolayı bitkiye ulaştığı yol ile ilgilidir.
Kuzey Çin lehçelerinde çay karakteri茶 “cha” olarak telaffuz edilirken, güneyde “te” veya “ta” olarak telaffuz edilmesi daha olasıdır.
Çaya kuzey yoluyla ulaşan Rusya, Hindistan ve Orta Doğu gibi bölgeler büyük olasılıkla içeceğe “cha” veya “chai” adını verirken, güney deniz yoluyla çaya ulaşan bölgeler – İngiltere, Hollanda ve Portekiz : Ben buna “çay” demeyi tercih ediyorum.
17. yüzyılda İngilizler, muhtemelen Kral II. Charles’ın eşi Portekizli prenses Braganzalı Catherine’in etkisi altında, Makao’dan çay ithal etmeye başladı.
Sonraki yüzyılda vergilerin yüksek olması nedeniyle üst sınıfların içeceği olan çay, bu vergilerin kaldırılmasıyla herkesin popüler içeceği haline geldi.
İngiliz çayının tadı
Dünyanın geri kalanının aksine İngilizler çayı sütle içmeyi severler.
Bunun nedeni kısmen sütün çay yapraklarının acı tadını yumuşatmasıdır, ancak aynı zamanda bir zamanlar kullanılan porselen fincanlardan da kaynaklanıyor olabilir.
İngilizler, fincanlara önce bir damla süt koyarak, sıcak sıvının ani şokunun fincanları kırmasını önlediler. Bu zamanla bir gelenek haline geldi.
İngiltere’de oldukça popüler olan çay, “çay saati” tabiri ile ülke kültürünün vazgeçilmez bir parçasıdır.