Microsoft, Crowdstrike arızasıyla bağlantılı küresel kesintiden AB’yi sorumlu tuttu

0
Bu haberin ilk yayınlandığı dil İngilizcedir.

Crowdstrike antivirüs güncellemesinin neden olduğu küresel BT kesintisinden 8,5 milyon Windows cihazının etkilendiği bildirildi.

REKLAM

Microsoft, hatalı bir güvenlik güncellemesinin ardından geçen Cuma günü dünyanın en büyük BT kesintisinden Avrupa Birliği'ni (AB) sorumlu tuttu.

Teknoloji devi, Wall Street Journal'a yaptığı açıklamada, Avrupa Komisyonu'nun 2009'da ısrar ettiği bir anlaşmanın Microsoft'un siber güvenlik firması Crowdstrike ile iddia edilen karşı tarafı arasında bir anlaşma olduğunu söyledi. 8,5 milyon arızalı bilgisayar Buna neden olan güncellemeyi engelleyecek güvenlik değişiklikleri yapmasının yasaklandığını söyledi.

Küresel çapta yaşanan aksaklık nedeniyle binlerce uçuş ertelenir veya iptal edilirken, yolcular havalimanlarında mahsur kaldı. İngiltere'nin sağlık hizmetlerinde de kesintiler yaşansa da temassız ödemeler yapılamamıştı.

Sorun, CrowdStrike'ın siber saldırıları önlemek üzere tasarlanan Falcon sistemine yapılan hatalı bir güncelleme nedeniyle tetiklendi. Bu sistem, bilgisayarın çekirdek olarak bilinen önemli bir kısmına ayrıcalıklı erişime sahiptir.

Microsoft ayrıca Crowdstrike'a alternatif olarak dahili olarak Windows Defender'a sahiptir, ancak 2009'da Avrupa antitröst soruşturmasını önlemek için yapılan bir anlaşma nedeniyle, birden fazla güvenlik sağlayıcısının çekirdek düzeyinde yazılım yüklemesine izin verildi.

Apple, rekabet kuralları nedeniyle AB'nin gözünün önünde

Avrupa Komisyonu, Microsoft'u 2000'li yılların başından beri popüler Windows yazılımı sayesinde diğer şirketlere karşı haksız avantaja sahip olmakla suçluyor.

Microsoft'un ana rakibi Apple, güvenliği ve güvenilirliği artıracağını iddia ederek 2020 yılında Mac bilgisayarlarda çekirdeğe erişimi engellemişti.

Bir Microsoft sözcüsü Wall Street Journal'a, şirketin AB ile yapılan anlaşma nedeniyle benzer bir değişiklik yapamayacağını söyledi.

Kesintiden 8,5 milyona kadar Windows cihazının etkilendiğini doğrulayan Microsoft, bunun yazılımı kullanan tüm makinelerin %1'inden az olduğunu açıkladı. Ancak Crowdstrike'ın işletmeler tarafından yaygın olarak kullanılması nedeniyle kesintinin etkilerinin dikkate değer olduğunu belirtti.

CrowdStrike, kesintiden etkilenen bilgisayarların “önemli bir kısmının” tekrar çevrimiçi olduğunu belirterek kesintiler için özür diledi.

Avrupa şu anda Apple'ı, yeni Dijital Pazarlar Yasası kapsamında, alternatif uygulama mağazalarının ve web tarayıcılarının kullanımını mümkün kılmak için iPhone'una erişim sağlamaya zorlamaya çalışıyor.

Euronews yorum almak için Microsoft'la temasa geçti.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku

Antalya Haber Sunucu
meritking casibom