Okyanuslar iklim değişikliği nedeniyle renk değiştiriyor

0

NASA uyduları, iklim değişikliği deniz ekosistemlerini bozduğu için okyanusların yarısından fazlasının yeşile döndüğünü gösteriyor

Okyanusun rengindeki garip değişimler, bilim adamlarının araştırmalarını hızlandırdı.

Uydu verileri, okyanusların %56’sının son 20 yılda maviden yeşile renk değişimlerine uğradığını gösteriyor. Değişiklikler özellikle ekvatora yakın tropik bölgelerde belirgindir.

Araştırmacılar, okyanuslarımızdaki bu ince yeşillenmenin, iklim değişikliğinin deniz yaşamı üzerindeki etkisini gösterdiğini söylüyor.

Okyanus neden yeşile dönüyor?

NASA’nın Modis-Aqua uydusu, dünya okyanuslarının yarısından fazlasında maviden ağırlıklı olarak yeşil tonlara yumuşak bir geçiş tespit etti.

Renk değiştirme alanı, Dünya üzerindeki tüm karalardan daha geniştir.

İngiltere, Southampton’daki Ulusal Oşinografi Merkezi’nden BB Cael ve meslektaşları NASA’dan gelen verileri analiz ettiler ve yeşil renk tonunun iklim değişikliğinden kaynaklanan ekosistem değişikliğinin bir işareti olduğuna inanıyorlar.

Bu değişikliklerin ne olduğu ve kesin nedeni henüz doğrulanmadı, ancak BB Cael bunların büyük olasılıkla çoğu besin zincirinin temelindeki canlılar olan fitoplanktonla ilişkili olduğunu söylüyor.

Bu organizmalar aynı zamanda soluduğumuz organizmalardır. oksijen Çoğunun üretilmesinde ve atmosferimizin dengelenmesinde hayati bir rol oynar.

Çalışma, “İklim değişikliğinin etkileri, yüzey deniz mikrobiyal ekosisteminde zaten hissediliyor” diyor.

Renk değiştiren okyanuslar daha büyük bir soruna işaret edebilir

Çalışma yazarlarına göre, okyanusun rengindeki bir değişiklik, ekosistemlerinin durumundaki bir değişikliği yansıtıyor olabilir.

Koyu mavi daha az yaşamı, daha yeşil tonlar ise fitoplankton aktivitesinin arttığını gösterir.

Bu, suyun yüzey katmanlarında neler olduğunun bir resmini çiziyor.

Ancak yüzeydeki klorofil seviyeleri büyük ölçüde değiştiği için okyanusun rengi yıldan yıla değişebilir.

Bu, maviden yeşile geçişin iklim değişikliğinden etkilenip etkilenmediğini ayırt etmeyi zorlaştırıyor.

Bilim adamları, herhangi bir eğilim tespit etmeden önce okyanusun rengini izlemenin 40 yıl kadar sürebileceğine inanıyor.

Farklı uydular ayrıca renk değişikliklerini farklı şekillerde ölçer. Bu, her birinden gelen verilerin çoğu zaman birleştirilemeyeceği anlamına gelir.

Pace adlı bir NASA misyonunun, okyanustaki değişen renkleri daha fazla araştırmak için Ocak 2024’te başlaması planlanıyor.

Bu görev plankton, aerosol, bulutlar ve okyanus ekosistemini izleyecektir.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku

Antalya Haber Sunucu
meritking