Rapor: Hava kirliliği Avrupa’da her yıl bin 200’den fazla çocuk ve gencin ölümüne neden oluyor

0

Avrupa Çevre Ajansı (AÇA), hava kirliliğinin Avrupa’da her yıl 1.200’den fazla çocuk ve 18 yaş altı gencin ölümüne neden olduğunu bildirdi.

REKLAM

Avrupa Çevre Ajansı (AÇA), hava kirliliğinin Avrupa’da her yıl 1.200’den fazla çocuk ve 18 yaş altı gencin ölümüne neden olduğunu bildirdi.

Kurumun yayınladığı raporda kirliliğin yaşam boyu hastalık riskini önemli ölçüde artırdığı belirtiliyor.

Rapor, birçok Avrupa ülkesindeki temel hava kirletici madde seviyelerinin Dünya Sağlık Örgütü tarafından belirlenen sınırların üzerinde kaldığı konusunda uyarıyor.

Orta Doğu Avrupa ve İtalya bu durumdan özellikle etkilenen yerler arasında yer alıyor.

Gençler neden hava kirliliğine karşı bu kadar savunmasız?

Çocuk ve ergenlerin vücutları ve bağışıklık sistemleri henüz gelişmediği için hava kirliliğine karşı savunmasız oldukları biliniyor.

Kısa vadede nitrojen dioksit ve ozona, uzun vadede PM 2,5 olarak da bilinen ince partikül maddeye maruz kalmak çocuklarda akciğer fonksiyonlarını ve gelişimini etkiler.

Bu da Avrupa’da gençlerin %9’unu etkileyen astım dahil solunum ve kalp-damar hastalıklarına yol açıyor.

Hamilelikte hava kirliliğine maruz kalmak düşük doğum ağırlığı, erken doğum gibi durumlara neden olur.

Raporda AEA’nın 32 üyesi arasında İngiltere, İsviçre ve Ukrayna yer almıyor. Hava kirliliğinin 2021 yılında toplam 311 bin ölüme neden olacağı tahmin ediliyor.

Hava kirliliğine bağlı erken ölümlerin en yaygın nedenleri kalp hastalığı ve felçtir, bunu akciğer hastalığı ve akciğer kanseri takip etmektedir.

Avrupa’da hava kirliliği ne kadar kötü?

Rapora göre, 2021 yılında AB’nin kentsel nüfusunun yüzde 90’ından fazlası zararlı düzeylerde hava kirliliğine maruz kaldı.

İnsan sağlığına en zararlı kirletici olan PM 2,5’e maruz kalma oranı ise %97 ile ilk sırada yer alıyor. İnce partiküllü maddenin felç, kanser ve solunum yolu hastalıklarının önemli bir nedeni olduğu bilinmektedir.

Veriler PM 2,5 seviyesinin en kötü olduğu bölgelerin Orta ve Doğu Avrupa ile İtalya olduğunu gösteriyor.

Bunun temel nedeni ise evlerde ve sanayide kömür gibi katı yakıtların yakılmasıdır.

Hava kalitesinin “çok zayıf” olduğu bölgeler arasında Polonya’daki Piotrkow Trybunalski ve Nowy Sacz, Hırvatistan’daki Slavonski Brod ve İtalya’daki Cremona yer alıyor.

Ozon ve nitrojen dioksit seviyeleri tüm ülkelerde WHO kurallarını aşmaktadır. En yüksek ozon seviyeleri Akdeniz Bölgesi ve Orta Avrupa’da gözlendi.

Portekiz’deki Faro, İsveç’teki Umea ve Uppsala, en düşük ortalama PM 2,5 seviyesine sahip en temiz Avrupa şehirleri olarak sıralandı.

Hava kirliliğinin neden olduğu hasarı nasıl azaltabiliriz?

AB’nin Yeşil Anlaşması’nın bir parçası olan Sıfır Kirlilik Eylem Planı, blok genelinde emisyonları sınırlamayı ve hava kirliliğini azaltmayı amaçlıyor.

REKLAM

Plan, PM 2,5’e bağlı ölümlerin sayısını 2030 yılına kadar 2005 seviyelerine göre %55 oranında azaltmayı hedefliyor.

Okulların etrafındaki hava kalitesinin iyileştirilmesinin çocuklara verilen zararın azaltılmasına yardımcı olması bekleniyor.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku

Antalya Haber Sunucu
meritking