Rus muhalif lider Aleksey Navalny’nin cezaevinde ölümüne dünyadan tepkiler

0
REKLAM

Rusya’da muhalif lider Alexei Navalny’nin mart ayında yapılacak genel seçimlere birkaç gün kala cezaevinde ölmesi dünya çapında tepkilere yol açtı.

İşte 47 yaşında hayatını kaybeden Navalny’nin ölümüne dünyanın tepkisi:

Avrupa Birliği Konseyi: Ölümden Rus rejimi sorumludur

Avrupa Birliği Konseyi (AB) Başkanı Charles Michel, açıklamasında şunları söyledi: “Aleksey Navalny, özgürlük ve demokrasi değerleri için mücadele etti. İdealleri uğruna en büyük fedakarlığı yaptı. AB, yalnızca Rus rejimini sorumlu tutuyor.” Bu trajik ölüm.” dedi.

Avrupa Komisyonu: Putin ve rejiminin acı verici bir hatırlatıcısı

Avrupa Birliği Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Navalny’nin ölüm haberi üzerine şu değerlendirmeyi yaptı:

“Alexei Navalny’nin ölüm haberi beni derinden rahatsız etti ve üzdü. Putin, kendi halkının muhalefetinden başka hiçbir şeyden korkmuyor. Bu, Putin ve rejiminin nasıl biri olduğunu acı bir şekilde hatırlatıyor. Koruma mücadelemizde birleşelim.” otokrasiye karşı çıkmaya cesaret edenlerin özgürlüğü ve güvenliği.” ”

Beyaz Saray: korkunç bir trajedi

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan şunları söyledi: “Eğer doğrulanırsa bu korkunç bir trajedi olur. Rus hükümetinin muhaliflerine zarar verme konusundaki uzun ve kirli geçmişi göz önüne alındığında, bu durum burada olup bitenler hakkında gerçek ve açık soruları gündeme getiriyor.” dedi.

Almanya: Putin Navalny’ye işkence yaparak öldürdü

Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock yaptığı açıklamada, “Aleksey Navalny eşi benzeri olmayan özgür ve demokratik bir Rusya’nın simgesiydi. İşte bu yüzden ölmek zorunda kaldı.” Tepkisini şu sözlerle dile getirdi.

Almanya Maliye Bakanı Christian Linder, sosyal medyadan yaptığı açıklamada, “Aleksey Navalny demokratik bir Rusya için savaştı. Bu yüzden Putin ona işkence yaptı ve öldürdü.” yorum yaptı.

Fransa: Bize Putin rejiminin gerçekliğini hatırlatıyor

Fransa Dışişleri Bakanı Stephane Sejourne, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, “Aleksey Navalny, baskı sistemine karşı direnişinin bedelini canıyla ödedi. Ceza kolonisindeki ölümü bize Vladimir Putin rejiminin gerçekliğini hatırlatıyor. Fransa olarak ailesine, sevenlerine ve Rus halkına başsağlığı diliyoruz.” değerlendirmesini yaptı.

İsveç: Putin rejiminin işlediği bir başka korkunç suç

İsveç Dışişleri Bakanı Tobias Billström, eski adıyla Twitter olarak bilinen sosyal medya platformu X’te yaptığı paylaşımda şu ifadelere yer verdi:

“Alexei Navalny ile ilgili korkunç haber… Eğer hapishanede ölüm haberi doğruysa, bu Putin rejiminin işlediği bir başka korkunç suçu temsil ediyor. Navalny’ye yönelik vahşet, ‘otoriterliğe’ karşı mücadelenin neden sürdürülmesi gerektiğini bir kez daha ortaya koyuyor.

NATO: Rusya ölümün koşullarıyla ilgili soruları yanıtlamalı

Navalny’nin ölüm haberinin kendisini “derin üzüntü ve sıkıntı içinde” ilan ettiğini belirten NATO Genel Sekreteri Jens Stroltenberg, “Bütün gerçekleri ortaya çıkarmalıyız. Ve Rusya, Navalny’nin ölümüyle ilgili tüm ciddi soruları yanıtlamalı” dedi. Dedi.

Letonya: Nevalny Kremlin tarafından vahşice öldürüldü

Letonya Devlet Başkanı Edgars Rinkevics, sosyal medya paylaşımında “Ve arkadaşlarına başsağlığı diliyorum.”

Çek Cumhuriyeti: Putin’e karşı çıktığı için işkenceyle öldürüldü

Dışişleri Bakanı Jan Pilavsky, Aleksey Navalny’nin ölüm haberine şu şekilde tepki gösterdi:

“Rusya, dış politikada vatandaşlarına nasıl davranıyorsa, vatandaşlarına da aynı şekilde davranmaya devam ediyor. Nemtsov veya şimdiki Navalny gibi daha iyi bir gelecek hayali kuran insanları katleden acımasız bir devlete dönüştü. Onlar bu suçtan dolayı hapsedildi ve ölümüne işkence gördü. Putin’e karşı çıktı. Huzur içinde yatsın.”

İngiltere: Korkunç haber

İngiltere Başbakanı Rishi Sunak, paylaşımında

Hollanda: Navalny’nin ölümü rejimin vahşetini gösteriyor

Hollanda Başbakanı Mark Rutte şunları söyledi: “Navalny’nin ölümü, Rus rejiminin benzeri görülmemiş vahşetini ortaya koyuyor. Navalny, demokratik değerlere ve yolsuzluğa karşı mücadele etti. En ağır ve insanlık dışı koşullarda gözaltına alınmasına rağmen, bu mücadelenin bedelini ödemek zorunda kaldı. Ölüm. Ailesini, sevdiklerini ve onunla birlikte Rusya’yı geride bıraktı. Türkiye’de değişim için mücadele eden herkese güç diliyorum.” Bir açıklama yaptı.

Belçika: Düşüncelerimiz tüm Rus siyasi mahkumlara gidiyor

Belçika Başbakanı Alexander de Croo, Rus muhalefet lideri Alexei Navalny’nin ölümüyle ilgili yaptığı açıklamada şunları söyledi:

REKLAM

“Navalny’nin trajik ölümü, Ukrayna’yı neden desteklemeye devam edeceğimizin bir kez daha altını çiziyor. Rusya Ukrayna’da galip gelemeyecek. Düşüncelerimiz Navalny’nin ailesi, arkadaşları ve tüm cesur Rus siyasi tutsaklarla birlikte.”

Kremlin: Putin’e ölüm haberi verildi

Kremlin sözcüsü Dmitry Peskov, Başkan Vladimir Putin’in Navalny’nin ölümüyle ilgili bilgilendirildiğini söyledi.

Rusya Soruşturma Komitesi: Soruşturma başlattık

Rusya Soruşturma Komitesi ölümle ilgili soruşturma başlattığını duyurdu.

Navalny 2021’den beri hapiste

Alexei Navalny, Almanya’da sinir gazı zehirlenmesi nedeniyle tedavi gördükten sonra Moskova’ya döndüğü Ocak 2021’den bu yana parmaklıklar ardında. Tutuklanmadan önce yolsuzluğa karşı kampanya yürüttü, Kremlin karşıtı büyük protestolar düzenledi ve kamu görevine aday oldu. Navalny, Rusya lideri Putin’in en şiddetli rakiplerinden biriydi. Ayrıca Aleksey Navalny, sinir gazı Novichok ile zehirlenmesinden Kremlin’i sorumlu tuttu. “Aşırılıkçılık” suçlamasıyla 19 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku

Antalya Haber Sunucu
meritking