Sosyal medya paylaşımları EURO 2024’te güvenlik sorunlarına yol açıyor

0
Bu haberin orjinalinin yayınlandığı dil İngilizce

İnternette yayınlanan fotoğraf ve videolar, futbolculara bir şeyler fırlatmaktan sahada selfie çekme girişimlerine uzanan çeşitli kötü taraftar davranışlarını teşvik ediyor.

REKLAM

EURO 2024 futbol turnuvası Almanya’da devam ederken, sosyal medya paylaşımları büyük bir sorun haline gelmeye başladı.

Futbolculara bir şeyler fırlatmaktan sahada selfie çekme girişimlerine uzanan çeşitli görüntü ve fotoğraflar sosyal medyada esprili bir şekilde paylaşılıyor. Bu tür paylaşımların çok fazla izlenme alması da taklitçileri teşvik ederek, güvenlik sorunlarına yol açıyor.

Alman YouTuber Marvin Wildhage, Avrupa Futbol Şampiyonası’nın açılış töreni sırasında maskot kılığında sahaya girdiği bir video yayınladı. Görüntülerde Wildhage’ın, Münih’teki stadyuma kostümle girerek sahanın köşesinde dans ettiği görülüyor. Genç YouTuber’ın bu videosu yaklaşık üç milyon izlenme sayısına ulaştı.

Ancak bazı seyircilerin aksine, Avrupa Futbol Federasyonları Birliği (UEFA) bu paylaşımları pek de eğlenceli bulmuyor.

Avrupa Futbol Taraftarları İcra Direktörü Ronan Evain konuya ilişkin yaptığı açıklamada, taraftarların idollerine yaklaşmak ve onlarla selfie çekmek için sahaya atlamasını “bir meydan okuma ya da en azından giderek büyüyen bir trend” olarak nitelendirdi.

“Bu maalesef futbolda eski bir gelenek ancak bu tür davranışlarda yeni bir artış söz konusu çünkü insanlar fotoğraf çekilmek, sosyal medyada içerik yayınlamak istiyor,” diye ekledi.

Stadyumlarda güvenlikten sorumlu olan UEFA, Portekiz’in Türkiye’yi 3-0 yendiği maçta dört taraftarın sahaya atlayarak, futbol yıldızı Cristiano Ronaldo ile selfie çekmeye çalışmasının ardından ek güvenlik önlemleri almak zorunda kaldı.

Almanya’daki 2006 Dünya Kupası’nda stadyum güvenliği alanında çalışan bir uzman, sahaya giriş ve çıkışların özellikle endişe verici olduğunu söyledi.

Witten Üniversitesi Ekonomi ve Güvenlik Çalışmaları Enstitüsü (FIRMITAS) Direktörü Hans-Walter Borries, “Sorun şu ki bu kapıların açılması kolay değil, dolayısıyla kitlesel bir panik durumunda yüzlerce, hatta bine yakın kişi kaçmaya çalışırsa kesinlikle sorunlar, yaralanmalar ve hatta ölümler meydana gelecektir,” dedi.

Borries ayrıca, “Bunun yeniden gözden geçirilmesi gerekecek ve benim değerlendirmeme göre, son 18 yılda neredeyse hiçbir şey yapılmadı,” diye ekledi.

Uzmanlar, özellikle de artık seyircileri sahadan ayıran tel örgüler olmadığı için, taraftarların davranışlarını her zaman kontrol etmenin mümkün olmadığı konusunda uyarıyor.

Avrupa Futbol Taraftarları İcra Direktörü Evain, “Sahaya yakın olan taraftarlar için daha fazla konfor var, oyunun tadını daha iyi çıkarabiliyorlar ancak bu tabii ki yeni güvenlik zorlukları da yaratıyor. Oyuncuları korumak zorlaşıyor. Bu nedenle taraftarlar için, bizim için, kendi kendimizi denetlemek, stadyumdayken bu konforu sürdürmek istiyorsak saygılı olmamız gerektiğini anlamak gerekiyor,” ifadelerini kullandı.

EURO 2024 turnuvası Pazar gününe kadar devam edecek ve final maçı başkent Berlin’de oynanacak.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku

Antalya Haber
meritking casibom