Sumak ekşi ile yapılan yemekler faydalı mı? Sumak nedir, sumak baharatının faydaları nelerdir?
Sumak özellikle salatalarda ve çeşitli yemeklerde sıklıkla kullanılan baharatlar arasında yer alır. Sumak bitkisinin meyvesinin öğütülmesiyle elde edilen baharat ekşi olarak da kullanılabiliyor. Bu detaylandırılacak en iyi kısımlar ve parçalar…
SUMAK NEDİR?
Sumak Türk mutfağının çok kullanılan bir baharat çeşidi olarak bilinmektedir. Yemeklere ve salatalarda tatlı ekşi tatların verilmesi için kullanılan sumak Türk mutfağının vazgeçilmez baharatları arasında yer alıyor.
Hemen hemen her toprakta yetişen bu otun toplamda 150 türü bulunmaktadır. Yalnızca iki çeşit zehirsizdir. Ekşi tada sahip sumak, limonun olmadığı zamanlarda alternatif olarak kullanılır.
SUMAK BAHARATININ FAYDALARI NELERDİR?
Yapılan araştırmalarda limon gibi sumağın antioksidan özelliği gözlemlenmiştir. Aynı zamanda üst solunum yolu tedavilerinde ilaç kullanmadan sumak suyu ile tedavi edilebileceğini vurguluyor.
– Kandaki insülin oranları dengeler. Bu özelliği sayesinde diyabet ve yüksek tansiyon hastalarının tüketilmesi gereken besinler arasındadır.
– Antioksidan etkisi sayesinde üst solunum yollarında meydana gelen olaylarda ortaya çıkan yüksek miktardaki düşüşe göre beyni korur.
Sumak ekşi gıdalarını uzun süre koruyor
– Haftada bir bardak tüketilen sumak suyu, sinir sisteminde deforme olmuş miktarın ayrılması sağlıklı olarak arttırılmasına yardımcı olur. Yorgunluk, strese dayanıklılık ve gibi hastalıkların yaşanma riski de azalır.
-Gıda zehirlenmesi sırasında sumak baharatını kaynatıp bir bardak içmeniz faydalı olacaktır. Hem yarınızı hem de çıkışlarınızı tipizleyerek sarfederek ve çürümeyle zehirlenmeye neden olan zararlı bakterileri vücudunuzdan atar.
– Sumak konusunu yukarıda kullanabilirsiniz açısından bahsedelim.
– Aynı zamanda gün içerisinde yarım çay bardağı tükettiğiniz sumak suyunun hazımsızlığı ve şişkinliği de önlenir.
– İştahsızlık sorunları yaşayan çocuğa sumak suyundan ayda bir kere içmeniz de faydası vardır. Hem vücut direncini artırır, hem de iştahını açar, daha sağlıklı bir beslenmeye yardımcı olur.