Trump, İran'a “nükleer müzakere” için bir mektup gönderdiğini söyledi.
Trump'ın Tahran'a açılmasının İran ve Amerika Birleşik Devletleri müttefiki İsrail'in rakibi tarafından nasıl karşılanacağı açık değil.
Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Donald Trump, bu hafta Tahran'a İran ile nükleer bir anlaşma müzakere etmek istediğini belirterek bir mektup gönderdi. Trump, Batı'nın hızla nükleer silah üretme yeteneğine yaklaştığı İran'ı davet etti.
“Umarım müzakere edersiniz, çünkü İran için çok daha iyi olacak, Tr Trump Fox Business Network ile bir röportajda açıkladı:“ Sanırım bu mektubu almak isteyecekler. Diğer seçenek, bir şeyler yapmamız gerektiğidir, çünkü başka bir nükleer silah karşılayamayız ”dedi.
New York'taki Birleşmiş Milletler İran Misyonu, söz konusu mektubun henüz onlara ulaşmadığını açıkladı. İran Dışişleri Bakanlığı'nın Trump açıklamalarından resmi bir yanıt yoktu. İran kıdemli güvenlik birimlerine bağlı Nour News, Trump'ın mektubunu “tekrarlayan Washington gösterisi” olarak nitelendirdi.
Trump'a mektubu İran Ayatullah Ali Khamenei'nin batı karşıtı dini liderine gönderip göndermediği sorulduğunda, “Evet” diye yanıtladı. “İran'ı iki şekilde yönetebilirsiniz: askeri veya anlaşma yaparak. Bir anlaşma yapmayı tercih ediyorum çünkü İran'a zarar vermek istemiyorum. Onlar harika insanlar, “dedi.
Trump Perşembe günü yaptığı röportajda mektubu Çarşamba günü gönderdiğini söyledi.
Batı'nın İran kaygısı ve Rusya'nın arabuluculuk önerisi
Batılı yetkililer, nükleer silahlı bir İran'ın İsrail'i, Körfez'deki Arap petrol üreticilerini tehdit edebileceğinden ve bölgesel bir silahlanma sürüşüne başlayabileceğinden endişe ediyor. İran nükleer silah üretmeyi düşünmediğini iddia ediyor.
Trump, Ocak ayında ikinci kez göreve geldiğinden beri ABD dış politikasını kökten değiştirdi. Rusya'ya daha uzlaşmacı bir yaklaşım gösteren Batı müttefiklerini rahatsız etti ve Moskova'nın üç yıllık Ukrayna savaşını sona erdirmek için müzakerelere başladı.
2018'de Trump, İran'ın nükleer silah geliştirmesini önlemeyi amaçlayan çok taraflı nükleer anlaşmadan emekli oldu. Geçen ay İran'a karşı “Maksimum Baskı” kampanyasını yeniden başlattı ve İran'ın petrol ihracatını sıfıra indirmeyi amaçladı. Bununla birlikte, Tahran ile bir anlaşma yapmak istediğini de vurguladı.
Trump'ın İran'a karşı açılması, İran'ın İsrail, rakip kemer ve Amerika Birleşik Devletleri İsrail'in müttefiki tarafından nasıl kapsanacağı konusunda belirsizliğini koruyor. Nisan ve Ekim aylarında İran ve İsrail birbirlerine karşı askeri operasyonlar düzenlediler. İsrail Başbakanı Ofisi Trump'ın İran'daki mektubu hakkında yorum yapmadı.
Bu arada Rusya, ABD ve İran arasındaki gerilimi yatıştırmak için arabuluculuk teklif etti. Kremlin, İran'ın nükleer programda barışçıl bir çözüm bulmak için elinden geleni yapacağını açıkladı. Cuma günü Rusya Dışişleri Bakanlığı, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Ryabkov'un İran Büyükelçisi Moskova Kazim Celali ile bir araya geldiğini duyurdu.
Buna ek olarak, geçen yıl, Rus füzelerindeki uzmanlar İran ve Tahran'ı ziyaret ettiler ve Moskova savunma işbirliğini derinleştirdi.
Cezalar ve diplomasi
Trump'ın 2018'deki nükleer anlaşmadan çekilmesinin ardından İran, 2015 yılında ulaşılan ve kendisine karşı yaptırımların kaldırılmasına izin veren anlaşmadaki taahhütlerinden uzaklaşmaya başladı.
Trump Ocak ayında göreve gelir gelmez Trump, büyükelçisini Müttefiklerle Kral'a çalıştırdı -İran'a karşı uluslararası cezaların etkileri.
Geçen Aralık ayında, İngiltere, Fransa ve Almanya, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, İran, eğer nükleer silahların satın alınmasını önlemek için gerekli görülürse, uluslararası yaptırımlara yeniden girmeye hazırdır.
Bu, İran liderleriyle doğrudan temas halinde ilk kez Amerika Birleşik Devletleri'nde bir başkan değil. İran yasalarına göre, dış politika ve nükleer program gibi kritik konulara ilişkin nihai karar İran'ın başkanı değil, dini lider Khamenei.
Amerika Birleşik Devletleri'nin eski başkanı Barack Obama 2009 yılında göreve geldiğinde, İran nükleer programındaki endişeleri hafifletmek için doğrudan diplomasi teklif etti. Obama, 2009 ve 2012 yıllarında Khamenei'ye doğrudan mektuplar yazdı. 2014 yılında İranlı yetkililer Tahran'ın önceki Obama mektuplarına cevap verdiğini itiraf etti, ancak bu cevapların kim yazıldığı açık değildi.
2013 yılında İran, dönemin başkanının Obama'ya ve dolayısıyla iki ülkenin liderleri arasında nadir temas ettiğini doğruladı.
1980'de ABD ve İran diplomatik ilişkileri kesmişti. Bu karar, İranlı öğrenciler ve İslamcı militanların Tahran'daki Amerikan Büyükelçiliği'ni aldıktan ve Amerikan diplomatlarını rehin aldıktan sonra verildi.
Fox News'da yayınlanacak olan Trump ile yapılan röportaj, hafta sonu “Pazar Sabah Vadeli İşlemleri” programında yayınlanacak.