Türkiye, Uluslararası Adalet Divanında İsrail’le ilgili duruşmada beyanda bulunacak

0

Aralarında Türkiye’nin de bulunduğu 52 devlet ve 3 uluslararası kuruluş, Uluslararası Adalet Divanı’nın (UAD) İsrail’in işgal altındaki Filistin topraklarındaki uygulamalarının hukuki sonuçlarını tartışacak istişari görüşüne ilişkin duruşmalarda sözlü açıklama yapacak.

UAD, İsrail’in Doğu Kudüs de dahil olmak üzere işgal altındaki Filistin topraklarındaki uygulamalarının hukuki sonuçlarına ilişkin istişari görüşte sözlü sunumların programını açıkladı.

Sonuç olarak, aralarında Türkiye’nin de bulunduğu 52 ülkenin yanı sıra Arap Birliği, İslam İşbirliği Teşkilatı ve Afrika Birliği de 19-26 Şubat tarihleri ​​arasında otuzar dakikalık sözlü sunumlar gerçekleştirecek.

Sözlü açıklamalar Filistin’in 19 Şubat TSİ 12.15’te yapacağı sunumla başlayacakken, duruşmalar Maldivler’in 26 Şubat TSİ 16.00’da yapacağı nihai sözlü açıklamayla sona erecek.

Türkiye’nin, İsrail’in işgal altındaki Filistin’deki uygulamalarının hukuki sonuçlarına ilişkin sözlü açıklaması 26 Şubat Pazartesi günü TSİ 12.00 ile 12.30 arasında yapılacak.

DANIŞMAN GÖRÜŞLERİ BAĞLAYICI DEĞİLDİR

Divan’ın temel görevleri arasında Devletler arasında ortaya çıkan hukuki uyuşmazlıkların uluslararası hukuka uygun olarak çözülmesi ve kendisine iletilen hukuki sorunlara ilişkin tavsiye niteliğinde görüşler sağlanması yer almaktadır.

Bu konuda UAD, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nun talebi üzerine İsrail’in işgal altındaki Filistin’deki politika ve uygulamalarının hukuki sonuçlarına ilişkin bağlayıcı olmayan bir tavsiye niteliğinde görüş sunacak.

Uluslararası Adalet Divanı’nın Lahey’deki Barış Sarayı’nda halka açık olarak gerçekleştirilecek duruşmaları canlı yayınlanacak.

İlk kez bu kadar çok Devletin Mahkeme huzurunda yazılı ve sözlü beyanlarını istişari görüşe sunduğu görülürken, yazılı açıklama yapan İsrail’in sözlü duruşmalara katılmaması dikkat çekti.

BU, İSRAİL’İN SOYKIRIM İDDİASIYLA YARGILANDIĞI DAVADAN FARKLI

19-26 Şubat tarihleri ​​arasında 52 devlet ve 3 uluslararası kurumun sözlü sunumlarını dinleyecek olan UAD’nin tavsiye niteliğindeki görüşü, Güney Afrika’nın Soykırımı ihlal nedeniyle İsrail’e karşı açtığı davanın aksine, iki devlet arasında ihtilaflı bir davaya atıfta bulunmuyor. Sözleşme, ancak yalnızca İsrail. Filistin’in işgaline ilişkin hukuki sorumluluğa ilişkin Mahkemenin bağlayıcı olmayan hukuki görüşünü içerir.

BM GENEL KURULU GÖRÜŞ İSTEDİ

Birleşmiş Milletler Genel Kurulu Özel Siyasi ve Sömürgeden Kurtulma Komitesi, 30 Aralık 2022 tarihli kararında, Uluslararası Adalet Divanı’ndan, İsrail’in İsrail’in işgalinden bu yana yürüttüğü faaliyetler sonrasında Filistinlilere kendi kaderini tayin hakkının verilmemesinin hukuki sonuçları hakkında görüş vermesini istedi. 1967 savaşı.

Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, Konseye sunduğu ilk soruda şunları ifade etti: “İsrail’in, sahip olduğu Filistin’deki Kudüs’ün demografik yapısını, karakterini ve statüsünü değiştirmeye yönelik tedbirler de dahil olmak üzere, Filistin halkının kendi kaderini tayin hakkını sürekli olarak ihlal etmesi.” 1967’den beri işgal altında.” “Topraklarının uzun vadeli işgali, yerleşimi ve ilhakından ve ilgili ayrımcı yasa ve önlemlerin kabul edilmesinden kaynaklanan hukuki sonuçlar nelerdir?” Şu ifadeleri kullandı:

UAD’nin tavsiye niteliğinde görüş vermesi istenen ikinci soru ise şuydu: “İsrail’in yukarıda bahsedilen politika ve uygulamaları işgalin hukuki statüsünü nasıl etkiliyor ve bu statünün tüm devletler ve Birleşmiş Milletler açısından hukuki sonuçları nelerdir?” ?” şeklinde ifade edildi.

Aralarında Türkiye’nin de bulunduğu ülkeler ve uluslararası kuruluşlar, istişari görüş verilecek konulara ilişkin tutumlarını içeren yazılı beyanlarını Divan’a sundu.

Hollanda’nın idari başkenti Lahey’de bulunan ICJ, birden fazla devlet arasındaki tartışmalı davalara bakıyor ve aynı zamanda Birleşmiş Milletler organları ve diğer özel kurumlar tarafından gündeme getirilen sorular hakkında bağlayıcı olmayan tavsiye niteliğinde görüşler sağlıyor.

Uluslararası Adalet Divanı 2004 yılındaki tavsiye niteliğindeki görüşünde, İsrail’in işgal altındaki Filistin topraklarında inşa ettiği duvarın uluslararası hukuku ihlal ettiğini söyledi. (AA)Bu içerik Metin Yamaner tarafından yayınlanmıştır.

ANA SAYFAYA DÖNMEK İÇİN BURAYA TIKLAYIN
Blackwater şirketinin kurucusundan skandal sözler Blackwater şirketinin kurucusunun skandal sözleri: “Kendini yönetemeyen ülkeleri biz yönetmeliyiz”
Kartal'da 'şok' polis denetimi!Kartal’da ‘şok’ polis denetimi!
Siyasi gündemi hareketlendiren açıklama!  İstanbul'da Yeniden Refah adayı...Siyasi gündemi hareketlendiren açıklama! İstanbul’da Yeniden Refah adayı…

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku

ekrem abi sitesi gaziantep escort