Uluslararası Af Örgütü, ambargoya rağmen Sudan'da Fransız silahlarının kullanıldığını bildirdi

0
Bu haberin orijinal dili İngilizce idi.

Sudan'daki iç savaşta Fransa ve Birleşik Arap Emirlikleri'nin (BAE) ürettiği askeri araç ve teknolojilerin kullanıldığı iddia ediliyor.

REKLAM

Uluslararası Af Örgütü Perşembe günü yaptığı açıklamada, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) tarafından üretilen ve Fransız askeri teknolojisiyle donatılan zırhlı araçların Sudan iç savaşında paramiliter güçler tarafından Birleşmiş Milletler silah ambargosunu ihlal ederek kullanıldığını söyledi.

Raporda, BAE yapımı zırhlı personel taşıyıcıların, Sudan'ın Darfur bölgesi de dahil olmak üzere çeşitli bölgelerde Sudan ordusuyla yaşanan çatışmalarda paramiliter Hızlı Destek Güçleri (RSF) tarafından kullanıldığı tespit edildi.

Birleşik Arap Emirlikleri'ndeki Edge Group tarafından üretilen “Nimr Ajban” isimli zırhlı araçlar, Lacroix Defence ve KNDS Fransa'nın “Galix” savunma sistemiyle donatılıyor.

Sudan ordusunun ele geçirdiği veya imha ettiği araçları gösteren sosyal medyada paylaşılan fotoğrafların doğrulandığı bildirildi.

Uluslararası Af Örgütü genel sekreteri Agnes Callamard, “Araştırmalarımız, Fransa'da tasarlanıp üretilen silahların Sudan'daki savaş alanlarında aktif olarak kullanıldığını gösteriyor” dedi.

“Bu sistemin Darfur'da kullanılması BM silah ambargosunun açık bir ihlali anlamına gelecektir” diye ekledi.

Sudan'ın Darfur bölgesinde, milislerin bölgedeki Arap olmayan nüfusa karşı etnik temizlik yaptığı iddialarına yanıt olarak 2004 yılından bu yana silah ambargosu uygulanıyor.

Uluslararası Af Örgütü, bulgularla ilgili olarak Lacroix Defence, KNDS Fransa ve Fransız hükümetiyle temasa geçtiğini ancak herhangi bir yanıt alamadığını söyledi.

Rapora yanıt olarak BAE hükümet sözcüsü Perşembe günü yaptığı açıklamada şunları söyledi: “Ülkemiz dış politikamızı, bölgesel rolümüzü ve insani çabalarımızı baltalamayı amaçlayan koordineli bir dezenformasyon kampanyasının hedefidir.”

“Sudan ordusunun temsilcilerinin BAE'ye karşı suçlamalarda bulunması ve devam eden çatışmaya dahil olduğumuzu iddia etmesi hem skandaldır hem de kabul edilemez.”

Haziran ayında Sudan hükümeti, BAE'yi, RSF'ye silah sağlayarak Afrika ülkesinin 18 aylık savaşını körüklemekle suçlamıştı. İddialar Birleşmiş Milletler gözlemcileri tarafından “inandırıcı” olarak nitelendirildi. Birleşik Arap Emirlikleri defalarca Sudan'a silah göndermeyi reddetti.

Sudan'da iç savaş, Sudan ordusu ile RSF arasında artan gerilimin ülke çapında yoğun çatışmalara dönüşmesinin ardından Nisan 2023'te patlak verdi. Her iki taraf da çatışma sırasında insan hakları ihlalleriyle suçlanıyor.

Birleşmiş Milletler'e göre savaşta 20.000'den fazla insan öldü, 33.000'den fazla kişi yaralandı. 11,6 milyon kişi zorla yerinden edildi; bunların 8,3 milyonu ülke içinde yerinden edildi ve 3,1 milyonu komşu ülkelere gitti.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku

gaziantep escort