Venezuela ve Guyana liderleri petrol zengini bölge krizini aşmak için bir araya geldi

0

Guyana Devlet Başkanı İrfaan Ali ve Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro, petrol zengini Essequibo bölgesini etkileyen krizin üstesinden gelmek için bir araya geldi.

REKLAM

Venezuela ve Guyana başkanları, petrol zengini Essequibo bölgesi üzerindeki toprak anlaşmazlığını çözmek için “tehdit veya güç kullanmama” sözü verdiler.

Guyana Devlet Başkanı İrfaan Ali ile Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro yaptıkları görüşmede bölgedeki krizin nasıl çözüleceği konusunda anlaşmaya varamadı.

İki lider arasında bir saat süren toplantı, doğu Karayip adası St Vincent’teki ana uluslararası havaalanında gerçekleşti.

Toplantı sonunda kabul edilen 11 maddelik deklarasyona göre taraflar, üç ay içinde veya kararlaştırılan başka bir tarihte Brezilya’da tekrar buluşma konusunda mutabakata vardı.

Konuyla ilgili olarak iki ülkenin dışişleri bakanları ve diğer yetkililerinden oluşan ortak bir komisyonun ele alacağı da belirtildi.

Metinde, “sözde ya da eylemde herhangi bir çatışmayı tırmandırmaktan kaçınma” konusunda anlaştıkları belirtiliyor.

Açıklamada Guyana’nın sınır anlaşmazlığının Hollanda Uluslararası Adalet Divanı tarafından çözülmesi gerektiğine inandığı, Venezuela’nın ise aynı fikirde olmadığı belirtildi.

Ali ve Maduro görüşmelerinin ardından basın mensuplarının sorularını kabul etmedi.

3 Aralık’ta yapılan referandumda insanların Essequibo’ya sahip olmak için oy vermesiyle Venezuela’da artan gerilim, askeri çatışma endişelerine yol açtı.

Karakas yönetimi, Essequibo’nun İspanyol sömürge döneminde kendi topraklarının bir parçası olduğunu iddia ediyor.

“Savaş aramıyoruz”

Toplantı öncesinde Guyanalı lider Ali, her iki tarafın da bölgede barışı korumaya kararlı olduğunu ancak Guyana’nın “saldırgan olmadığını” ifade etti.

Essequibo’nun kendilerine ait olduğunu vurgulayan Ali, şöyle konuştu: “Guyana savaş istemiyor ancak Guyana, ülkemizin savunmasını sağlamak için tüm ortaklarımızla çalışma hakkını saklı tutuyor.”

Maduro ayrıca şunları söyledi: “Latin Amerika ve Karayipler’in barış bölgesi olarak kalması için toplantıdan en iyi şekilde yararlanacağız.”

ABD: Diplomatlarımız aktif

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi sözcüsü John Kirby, Biden yönetimi yetkililerinin artan gerilimi yakından takip ettiğini söyledi.

Kirby, “Bunun bir çatışmaya dönüşmesini görmek istemiyoruz. Bunun için bir neden yok ve diplomatlarımız gerçek zamanlı olarak devreye giriyor” dedi. Dedi.

Amerika Birleşik Devletleri Güney Komutanlığı son günlerde Guyana’da uçuş operasyonları yürütüyor.

Maduro’nun “tartışmalı bölgede operasyonlara başlayan ABD Güney Komutanlığı’nın müdahalesi” tanımını reddeden Ali, şunları söyledi: “Guyana topraklarının herhangi bir yerinde Venezuela’ya karşı askeri operasyon yapıldığı iddiası yanlış, yanıltıcı ve kışkırtıcıdır. “

Venezüella lideri Maduro, devlet şirketlerine Essequibo’daki petrol, gaz ve madenleri arama ve kullanma emri verdi ve her iki taraf da ordularını alarma geçirdi.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku

Antalya Haber Sunucu
meritking