Yaz hastalıkları çocuklarda daha fazla etkiliyor

0









ters. Dr. Seda Günhar, yaz aylarında çocuklarda sık görülen hastalıklara ışık tuttu.

Şap klorlamaya karşı dayanıklıdır

Enterovirüslerin neden olduğu enfeksiyonlar yaz aylarında en yüksek seviyededir. el, ayak ve ağız hastalığı, bir enterovirüs enfeksiyonu; Hasta kişinin hapşırması ve öksürmesi, salgıları, lezyonların bulunduğu deri ile yakın temas ve enfekte yüzme havuzu suyunun yutulması ile bulaşabilir. Bu hastalıkta çocukların ağızlarında, ellerinde ve ayaklarında kabarcıklar olabileceği gibi ağızlarında basitçe herpangina adı verilen lezyonlar da olabilir. Bu virüs klora karşı dirençlidir. Havuz klorlamasına rağmen havuz suyunun yutulması bu hastalık için risk oluşturmaktadır. Hastalığı iyileştirecek bir tedavi veya aşı yoktur. Kaşıntı önleyici losyonlar ve boğaz ağrısı spreyleri kullanılabilir. Ayrıca uzman doktor boğaz ağrıları için ateş düşürücü ve ağrı kesici önerebilir.

Sıcaklık ve nem idrar yolu enfeksiyonu riskini artırır

İdrar yolu enfeksiyonları özellikle kız çocuklarında en sık görülen enfeksiyonlardan biridir. Sıcaklık ve nem ne kadar yüksek olursa, idrar yolu enfeksiyonu (İYE) riski de o kadar yüksek olur. Özellikle ıslak mayo ve ıslak bikini ile güneşlenmek idrar yolu enfeksiyonu nedenleri arasındadır. İdrar yolu enfeksiyonu; İdrar yaparken yanma ve ağrıya, sık idrara çıkma ihtiyacına, idrar yapmayı bitiremeyecekmiş gibi hissetmeye, idrarda kanamaya, bulanık idrara, ağır veya kötü kokulu idrara, kasıkta ve/veya sırtta ağrıya ve ateşe neden olabilir. Bu belirtilerden biri bile idrar yolu enfeksiyonuna işaret edebilir.

Çocuklar kulak enfeksiyonlarına yetişkinlerden çok daha duyarlıdır.

6 çocuktan 5’i üç yaşına gelmeden önce en az bir kulak enfeksiyonu geçiriyor. Yaz aylarında yapılan birçok aktivite işitme sağlığına zarar verebilir. Tuzlu veya tatlı suda yüzmek ve dalmak, uçakla seyahat etmek, yüksek ses ve müziğe maruz kalmak veya havai fişek izlemek bunlardan sadece birkaçıdır. Yılın bu mevsimi kulaklarınız için en riskli olabilir. Bu nedenle, özellikle bu tür sağlık sorunlarına daha yatkın olan genç aile üyelerinde kulak enfeksiyonlarını önlemek için ekstra özen gösterilmelidir.

Isı, yiyeceklerin hızla bozulmasına neden olabilir.

Yaz aylarında enfeksiyon ve hastalıkların bir başka önemli nedeni de gıda zehirlenmesi veya gıda kaynaklı hastalıklardır. Bakteriler sıcak, nemli ortamlarda çoğaldığından, yemek pişirme ve piknik yapmanın arttığı yaz aylarında gıda zehirlenmesi nispeten yaygındır. Gıda zehirlenmesi; Bu, sebzeleri, meyveleri, elleri ve pişirme yüzeylerini sık sık yıkayarak, yiyeceklerin ve kapların çapraz kontaminasyonundan kaçınarak ve yiyecekleri uygun sıcaklıkta pişirerek önlenebilir.

Bahçelerde ve parklarda oynayan çocuklar yakından denetlenmelidir.

Keneler ve sivrisinekler; Kırım-Kongo kanamalı ateşi, Lyme hastalığı, Batı Nil ateşi ve sıtma gibi bulaşıcı hastalıklara neden olabilir. Bir çocukta kene ısırığı bulunursa, kene hemen çıkarılmalıdır. Kenenin bulunduğu bölgeye ısı uygulaması veya kene yakma işlemi yapılmamalıdır. Burada belirtilmelidir ki kene çıkarma işlemi sağlık uzmanları tarafından yapılmaktadır, bu nedenle çocuğun vücudunda kene bulunduğunda en kısa sürede sağlık merkezine gidilmelidir.

Keneyi çıkarırken ezilmeli, patlatılmamalı, alkol, kolonya gibi kimyasallar sürülmemelidir. Böcek sokmalarında ısırılan bölgenin sabun ve su ile temizlenmesi çok önemlidir. Temiz bir bezle kontrollü soğuk uygulama, ısırılan bölgede oluşabilecek kızarıklık ve kaşıntının azalmasına yardımcı olacaktır.


Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku