AB zirvesinden yine ‘Gazze’de ateşkes’ çağrısı çıkmadı

0

Avrupa Birliği Konseyi (AB) Başkanı Charles Michel, Brüksel’de iki gün süren AB liderleri zirvesi sonunda basın toplantısı düzenledi.

Michel, toplantının gündemindeki en önemli maddelerden birinin İsrail-Filistin çatışması olduğunu söyledi.

Çatışmaların durdurulması konusunda bazı üye ülkeler arasında farklı görüşlerin bulunduğunu belirten Michel, “Bazıları ‘insani duraklama’ istiyor, bazıları ise ‘insani ateşkes’ istiyor.” Dedi. Ancak Michel, insani yardım taahhüdünün ve iki devletli çözüme yönelik siyasi sürece bağlılığın tüm liderler tarafından kabul edildiğini kaydetti.

Bu nedenle 7 Ekim’den sonra önce 17 Ekim’deki olağanüstü zirvede, ardından 26-27 Ekim’deki olağan zirvede bir araya gelen AB liderleri, üçüncü kez ateşkes çağrısı konusunda anlaşamadı.


“Büyük çoğunluk ateşkesten yana”

İrlanda Başbakanı Leo Varadkar, zirve sonrasında gazetecilere yaptığı açıklamada, ezici çoğunluğun çağrısı olan Gazze’de ateşkes çağrısının uzlaşma sağlanamaması nedeniyle mümkün olmadığını söyledi.

Varadkar, “Benim ve diğerlerinin görüşü, ateşkes çağrısı konusunda fikir birliğine varamazsak, bir tür geçici ateşkes veya geçici duraklamalar önermenin hiçbir anlamı olmadığı yönündeydi” dedi. AB ülkelerinin çoğunluğu artık ateşkes olması gerektiğini düşünüyor.” dedi.

AB ülkeleri Avusturya ve Çek Cumhuriyeti, 12 Aralık’ta Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu’nda Gazze’de acil insani ateşkes çağrısı yapan karar taslağına “hayır” oyu verdi.

Almanya, İtalya, Hollanda, Macaristan, Bulgaristan, Litvanya, Romanya ve Slovakya çekimser kaldı.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku

Antalya Haber