İsrail-Hamas savaşı: ABD Başkanı Biden iki devletli çözüm çağrısı yaptı

0

Biden, bazı rehinelerin serbest bırakılmasının kendisini cesaretlendirdiğini belirterek, daha fazla rehinenin serbest bırakılması yönündeki umudunu dile getirdi.

REKLAM

ABD Başkanı Joe Biden iki devletli çözüm çağrısını yenilerken, İsrail’e askeri yardımın koşullandırılmasının “değerli bir düşünce” olduğunu söyledi.

Biden, Gazze’deki ateşkesin 4 günden uzun sürmesini umduğunu kaydetti.

Massachusetts’in Nantucket adasında basının sorularını yanıtlayan Biden, İsrail’e askeri yardımın koşullandırılmasının “değerli bir fikir” olduğunu belirterek, şunları söyledi: “Ancak bu fikirle başlasaydık, hiçbir zaman bu düşünceye sahip olacağımızı sanmıyorum. bugün bulunduğumuz yere ulaştık.” Dedi.

ABD başkanı askeri yardımla ilgili olası koşulları açıklamadı.

Rehinelerin serbest bırakılması

Biden, bazı rehinelerin serbest bırakılmasının kendisini cesaretlendirdiğini belirterek, daha fazla rehinenin serbest bırakılması yönündeki umudunu dile getirdi.

Biden, “Yarın daha fazla rehinenin, ertesi gün daha fazlasının ve ondan sonraki gün de daha fazlasının serbest bırakılmasını bekliyoruz” dedi. Dedi.

İlk rehine grubunun serbest bırakılmasının sadece bir “başlangıç” olduğunu kaydeden Biden, Gazze’de geçici ateşkesin uzatılmasının “gerçek” bir olasılık olduğunu söyledi.

“İki devletli çözümde ısrar etmeliyiz”

İsrail-Filistin sorununa “iki devletli çözüm” için bir kez daha çalışma çağrısında bulunan Biden, “İsrail ile Filistinliler arasında iki devletli çözüme yönelik çalışma taahhüdümüzü yinelemeliyiz” dedi. Dedi.

Biden, “Hamas’ın insani yardıma ihtiyacı olan masum Filistinlileri umursamadığı” görüşünü dile getirerek, şunları söyledi: “Terör, şiddet, cinayet ve savaş yoluna devam etmek, Hamas’a istediğini vermek anlamına gelecektir.” dedi.

Ateşkes ve rehine değişimi

İsrail ile Hamas arasında varılan 4 günlük ateşkes anlaşmasının bu sabah yürürlüğe girmesiyle birlikte, İsrail hapishanelerinde tutulan Filistinlilerin İsrailli rehinelerle takası başladı.

Takas kapsamında Hamas, 10 Taylandlı, 1 Filipinli ve 13 İsrailli olmak üzere toplam 24 rehineyi serbest bırakırken, Tel Aviv yönetimi de hapishanedeki 39 Filistinliyi serbest bıraktı.

ABD, Mısır ve Katar’ın aracılık ettiği ateşkes, yürürlüğe girdiğinden bu yana zaman zaman ihlal edildi. Taraflar bu durumdan birbirlerini sorumlu tuttu.

Dört gün boyunca ilk etapta 50 İsrailliye karşı 150 Filistinli serbest bırakılacak.

İsrail’e göre Hamas’ın 7 Ekim’de İsrail’e düzenlediği saldırıda 1.200 kişi hayatını kaybetti. Saldırının ardından Hamas tarafından 240’a yakın kişi kaçırılmıştı. İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırılarında 13 binden fazla kişinin hayatını kaybettiği tahmin ediliyor.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku

Antalya Haber Sunucu
meritking