Reuters: Türkiye F-16 belirsizliği nedeniyle Eurofighter’a yöneldi, İngiltere destek sözü verdi

0

Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, geçen hafta Türkiye’nin Tayfunları satın almak için İngiltere ve İspanya ile görüşmelerde bulunduğunu ancak Almanya’nın bu fikre karşı çıktığını söylemişti.

REKLAM

Türkiye’nin, ABD’den F-16 uçağı satın alma planının başarısız olma ihtimali nedeniyle Avrupa ülkeleriyle 40 Eurofighter Typhoon uçağı satın almak için görüşmelere başladığı bildirildi.

Türk Savunma Bakanlığı’ndan bir kaynak Reuters’e verdiği demeçte, Türkiye’nin Eurofighter’ın en gelişmiş versiyonunu satın almak istediğini söyledi.

Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler de geçtiğimiz hafta Türkiye’nin Tayfunları satın almak için İngiltere ve İspanya ile görüşmelerde bulunduğunu ancak Almanya’nın bu fikre karşı çıktığını söylemişti.

Milli Savunma Bakanlığı ve İngiltere’nin Ankara Büyükelçiliği, Güler’in konuyu Perşembe günü Ankara’da İngiliz mevkidaşı Grant Shapps ile görüştüğünü bildirdi.

Türkiye, Ekim 2021’de 40 adet F-16 savaş uçağı ve mevcut savaş uçakları için 79 adet modernizasyon kitinin satın alınmasını talep etmişti.

ABD Başkanı Joe Biden yönetimi 20 milyar dolarlık satışı destekliyor ancak ABD Kongresi, Türkiye’nin İsveç’in NATO’ya katılımında gecikmesi ve insan hakları sicili nedeniyle itirazlarını dile getiriyor.

Reuters’a konuşan kaynak, şunları söyledi: “Türk Hava Kuvvetleri’nin yeni uçaklara ihtiyacı var. İlk tercihimiz F-16’lar… Ancak uzayan bu süreçte olumlu yanıt alamama ihtimali göz önüne alındığında Eurofighter Typhoon uçakları tercih ediliyor.” “en uygun” F-16 alternatifi” dedi ve şunu ekledi: “İngiliz yetkililer, Almanya’yı itirazlarından vazgeçmeye ikna etmeye yardımcı olabileceklerini söylüyor.”

Milli Savunma Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada Güler’in, Ankara’nın İngiltere ile “milli KAAN savaş uçağı ve Eurofighter Typhoon savaş uçakları gibi yeni konular başta olmak üzere birçok alanda iş birliğini daha da geliştirmek istediğini” söylediği aktarıldı.

Shapps’ın, toplantıda uçak tedariki konusunun derinlemesine ele alınmadan ele alındığını söylediği de belirtildi.

İngiltere’nin Ankara Büyükelçiliği, iki bakanın ayrıca “her iki ülkenin savunma sanayii ve diğer sektörler arasında daha yakın işbirliğine olanak sağlayacak” savunma işbirliğine ilişkin bir niyet beyanı imzaladığını söyledi.

Eurofighter Typhoon jetleri, Almanya, İngiltere, İtalya ve İspanya’dan oluşan ve Airbus, BAE Systems ve Leonardo tarafından temsil edilen bir konsorsiyum tarafından üretiliyor.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku

Antalya Haber Sunucu
meritking