Stoltenberg: NATO, Kosova’daki asker sayısını kalıcı olarak artırmayı düşünüyor

0

Kosova’da etnik Sırplarla polis arasında silahlı çatışmaların başlamasından birkaç ay sonra NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, bölgedeki barış gücü sayısını artırmayı düşündüklerini açıkladı.

REKLAM

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, NATO’nun bölgedeki gerilimi kontrol altında tutmak için Batı Balkanlar’daki asker sayısını kalıcı olarak artırabileceğini söyledi.

Stoltenberg Pazartesi günü Kosova ziyareti sırasında gazetecilere verdiği demeçte, “Durumun kontrolden çıkmasını ve Kosova’da ya da daha geniş bölgede yeni bir şiddet içeren çatışma yaratmamasını sağlamak için daha kalıcı bir gerilimi tırmandırma ihtimalinin olup olmadığını değerlendiriyoruz.” dedi. . dedi.

Eylül ayında silahlı Sırplarla polis arasında çıkan çatışmaların ardından NATO, İngiltere ve Romanya’dan Kosova’ya yüzlerce ek kuvvet gönderdi.

Eylül ayındaki bu silahlı çatışmalar, Kosova’da istikrarın sağlanmasına ilişkin uluslararası kaygıları artırdı.

Etnik Arnavut çoğunluğun bulunduğu Kosova, 1999 yılında gerilla ayaklanmasına ve NATO müdahalesine tanık olmuş, 2008 yılında Sırbistan’dan bağımsızlığını ilan etmiştir.

Kuzey Kosova’da yaşayan yaklaşık 50 bin etnik Sırp vatandaş Priştine’nin kurumlarını tanımıyor ve Belgrad’ı başkentleri olarak görüyor.

Kosovalı Sırplar Kosova polisi ve uluslararası barış güçleriyle sürekli çatışıyor, ancak bu yıl Eylül ayında yaşanan çatışma son yılların en şiddetli çatışması olarak tanımlanıyor.

NATO’nun 1999’dan bu yana faaliyet gösteren KFOR barış gücü, 27 ülkeden 4.500’ün üzerinde askerden oluşuyor.

Stoltenberg’in Pazartesi günkü Batı Balkanlar gezisinin ilk durağı Saraybosna oldu. Genel Sekreterin ziyaret listesinde Kosova, Sırbistan ve Kuzey Makedonya da yer aldı.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku

Antalya Haber Sunucu
meritking