Bangladeş’te asgari ücret gerilimi: 150 fabrika kapandı, 11 bin işçiye soruşturma

0

Güney Asya ülkesi Bangladeş’te 3.500 civarında hazır giyim fabrikası bulunuyor. Sektörde 4 milyon kişi çalışıyor.

REKLAM

Bangladeş hazır giyim sektöründe asgari ücret artışlarına ilişkin çıkmaza giren tartışmalar, işçileri hükümet ve fabrika sahipleriyle karşı karşıya getirdi.

Günlerdir devam eden protestolarda işçiler, hükümetin teklif ettiği ücret artışını yetersiz buluyor.

Şu ana kadar 3 kişinin hayatını kaybettiği kanlı gösteriler nedeniyle hazır giyim üreticileri 150 fabrikayı “süresiz” kapattığını duyurdu.

Bu arada polis, şiddet içeren protestolarla ilgili olarak 11 bin işçi hakkında soruşturma başlatma kararı aldı.

Dünyanın ikinci büyük hazır giyim ihracatçısı olan Bangladeş’in yıllık on milyarlarca dolar gelir elde ettiği sektör, ücret anlaşmazlıkları nedeniyle durma noktasına geldi.

Güney Asya ülkesinde 3.500 civarında hazır giyim fabrikası bulunuyor. Sektörde 4 milyon kişi çalışıyor.

Aynı şekilde tekstil sektörü, ülkenin yıllık dış ticaretinin %85’ini, yani 55 milyar doları oluşturuyor.

Bangladeş dünyanın önde gelen giyim markalarına tedarik sağlıyor.

Salı günü, asgari ücreti belirlemek üzere hükümet tarafından atanan komisyon, aylık maaşın %56,25 artışla 12.500 taka (104 avro) olduğunu açıkladı.

Ancak asgari ücreti 23 bin takaya (195 euro) çıkarmak isteyen sendikalar greve gitti ve bazı işyerlerinde çıkan kazalarda 3 işçi hayatını kaybetti. Çok sayıda işçi de yaralandı.

Önceki gün (9 Kasım) 40 fabrika kapatılmıştı. Şu ana kadar bu sayı 150’ye çıktı.

İnsan hakları örgütleri tarafından Bangladeş’i “demir yumrukla” yönetmekle suçlanan Başbakan Şeyh Hasine Wajid, işçilere yönelik ücret artışlarının artırılması yönündeki çağrıları reddetti.

Başbakan Vecid ayrıca şiddet eylemlerinin devam etmesi halinde protestocuların işlerini kaybedebilecekleri tehdidinde bulundu.

Ülkede yakın geçmişte altyapısı yetersiz olan eski binalar ve sanayi sitelerinde bulunan fabrika ve atölyelerde ölümcül kazalar meydana gelmiş ve bu kazalar çok sayıda kişinin ölümüyle sonuçlanmıştır.

Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) daha önce yayınlanan bir raporda, Bangladeş’teki tekstil fabrikalarına yönelik düzenleme ve denetimlerin “sektörün büyüme hızına ayak uydurmaktan uzak olduğu” konusunda uyarmıştı.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku

Antalya Haber Sunucu
meritking