Yozgat’ta doğa gönüllüsü 23 yılda 25 hatıra ormanı oluşturdu

0

Sarıkaya İlçesi’nde yaşayan 63 yaşındaki emekli tüccar Abdullah Karataş, çocukluğundan beri duyduğu ağaç sevgisini, dağıttığı fidanlar ve oluşturduğu hatıra ormanlarıyla gelecek nesillere aktarıyor.

Çocukluğunda babasıyla birlikte köyden ilçeye giderken gölgesinde dinlendiği tek bir alıç ağacının altında orman yaratma hayali kuran Karataş, 5 dekardan 100 dekara kadar değişen alanlarda 25 hatıra ormanı oluşturdu. 23 yılda decari.

İlçede 2000 yılında başlayan fidan dağıtımını gelenek haline getiren Karataş, satın aldığı fidanları Nisan ve Kasım aylarında vatandaşlara ücretsiz olarak dağıtıyor.

Oluşturduğu hatıra ormanlarını her fırsatta ziyaret eden Karataş, diktiği fidanların sulanması ve budamasıyla da ilgileniyor.

İlçede “Oksijen Adam” olarak bilinen Karataş, Sarıkaya’da 40 yıl tüccar olarak çalıştığını ve 2008 yılında emekli olduğunu söyledi.

Tüccarlık hizmeti verdiği için birçok ilçe ve köye gittiğini belirten Karataş, şöyle konuştu: “Köylere gittiğimde her yer bozkırdı, fidan yoktu, çeşme yoktu ve kendi kendime ‘Ne güzel’ dedim. keşke burada bir orman olsaydı.'” İnşallah kazancımın çoğunu ormanlara harcadım. “Orada bir çeşme yaptırmayı hayal ediyordum ama oraya bir çeşme yaptırdım. Çok şükür projeler üreterek hayallerimi gerçekleştiriyorum” dedi.

Ormana, doğaya ve insanlığa hizmet etmeyi sevdiğini anlatan Karataş, şöyle konuştu: “Bugüne kadar 25 hatıra ormanı oluşturdum. 110 bin lavanta fidanı diktim. 20’den fazla çeşmem var. Fidanları kendim finanse ediyorum ve bu hizmetleri veriyorum. 2000’den beri.”

Oluşturduğu hatıra ormanlarında fidanların bakımını da kendisinin yaptığını belirten Karataş, şöyle konuştu: “Ormanlarımızda suyun olmadığı yerlerde kuyu kazıyorum. Güneş panelleri, damlama sistemleri, su depoları ve borularla sulama yapıyorum. “Sabah erkenden kalkıp işe gidiyorum. Bazen işçi çalıştırıyorum, suyun olmadığı yerlerde ise su depolarını doldurup jeneratör üretiyorum.” “Pompa sistemiyle sulama yapıyorum” dedi.


“Allah bana ömür verdiği sürece bu hizmetleri yapacağım”

Devlete ve millete faydalı hizmetler yapmaktan gurur duyduğunu vurgulayan Karataş, şöyle konuştu:

“Bu yıl 20 binin üzerinde fidan diktim. 2 bin karışık meyve ağacı diktim. Devletimizin 100. yılı hediyesi olarak 100 ceviz fidanı diktim. Okulların, camilerin, Kur’an kurslarının bahçelerini ağaçlandırıyorum. Engelli çocuklarımız adına Ankara’daki Atatürk orman çiftliğine bin fidan gönderdim. “Allah bana ömür verdiği sürece bu hizmetleri yapacağım.”

İlçe sakinlerinden Yunus Kızıltoprak, Abdullah Karataş’ın ilçeyi ve köyleri yeşillendirmeye çalıştığını, güzel işler yaptığını ve örnek bir insan olduğunu söyledi.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku

Antalya Haber Sunucu
meritking