Kronik baş, boyun ve migren ağrısının sebebi çene eklemleriniz olabilir

0
genişletmek

Vücudumuzun fiziksel dengesinin iskelet sistemi ve birbirine bağlı kaslar tarafından sağlandığını vurgulayan Diş Hekimi Gülcan Usal, çene ekleminin de önemli rol oynadığı bu dengede ağızdaki eksik bir dişin bile kronik ağrılara neden olabileceğini belirtti. baş, boyun veya sırt bölgesinde geçirilen süre.

Baş, boyun ve sırt ağrılarında genellikle bölgesel ve lokal nedenler aranır. Nedeni bulunamadığı zaman çoğunlukla migren veya fibromiyalji tanısı konur. Bu tür bozukluklar genellikle multifaktöriyel, yani birden fazla nedenin bir arada bulunduğu bir hastalık türü olarak tanımlanır. Kimi zaman hormonal, kimi zaman da psikolojik nedenlere başvurulmakta ve bunun sonucunda da bu tür kronik ağrılar bireylerin yaşam kalitesini önemli ölçüde düşürmektedir. Baş, boyun ve sırt bölgesinde net olarak teşhis edilemeyen ağrılarda sıklıkla gözden kaçar ve çene ekleminin gözlemlenmesidir. Ancak bazen ağızda tek bir dişin olmayışı, dolgunun ya da kaplamanın yüksekliği/düşüklüğü bile bu kronik ağrıların asıl nedeni olabiliyor.

Dişin ağızdaki yanlış konumu bile kasları etkiler.

Basit bir ifadeyle vücudumuzun her yerinde bir iskelet sistemimiz ve kaslarımız var. Her kas kemikten kemiğe sıkı bir şekilde bağlanır. Bütün bu kaslar birbirleriyle sinir sistemi aracılığıyla iletişim kurar. Nasıl ki bir arabanın tek dingili var ve 4 lastiği eşit şekilde yere temas ettiğinde araç sabit kalıyorsa, insanoğlunun da iskelet sistemini, kemiklerini ve kas sistemini birer mekanik olarak düşünebiliriz. Çene ekleminin bağlı olduğu alt çene kemiği de tek parça kemiktir. Dişin ağızda yanlış konumlandırılması, çocukluk döneminde ortodontik bakımın yapılmaması, hatta yetişkinlikte yapılan yanlış dolgu bile alt çene kemiğinin kaymasına neden olabilir. Vücudun neresinde bulunursa bulunsun, bir kemik doğru yerleştirilmezse, ister kısa ister uzun olsun, o bölgedeki kas grubunun uzamasına, kasılmasına veya kısalmasına neden olabilir.

Kronik baş, boyun ve sırt ağrıları çene kaynaklı olabilir.

Kas ve vücut dengesini bir örnekle açıklayabiliriz. Sağ kolla ağırlık taşıdığımızda vücut sol tarafa dik durma gücü verir, aynı durum dişler ve çene için de geçerlidir. Dişlerde, çene ekleminde ya da çene ile kafatası arasındaki diskte bir sorun olduğunda tüm vücudumuz o bölgedeki sorunu telafi etmek için normalden daha fazla çaba harcamak zorunda kalır. Bu çaba sadece o kas grubunda lokal olarak kalmakla kalmaz, aynı zamanda baş ve boyun kaslarını da harekete dahil eder. Bunun sürekli olarak ve yıllarca yutkunduğumuzda, konuştuğumuzda, yemek yediğimizde veya ağzımızı açıp kapattığımızda gerçekleştiğini hayal edin. Zamanla travma, stres ya da başka sebeplerden dolayı vücudun kendi dengesine olan bu adaptasyonu azalabilir. Bu durumda baş, boyun ve sırt bölgesinde tekrarlayan ve kalıcı ağrılar ortaya çıkabilir.

Kronik ağrılarınız varsa dişlerinizi ve çenenizi kontrol ettirin

Diş ve çene sorunlarına geceleri diş sıkma alışkanlığı da eklenince bahsettiğimiz kas gruplarında ciddi kuvvetler ortaya çıkıyor ve sabahları yorgun uyanıyoruz. Diş sıkma (bruksizm) bir parafonksiyondur ve çene eklemindeki rahatsızlıkların bazen nedeni, bazen de sonucu olarak düşünülebilir. Gün içindeki küçük bir yorgunluk bile sürekli aktif olan kas gruplarına zarar verebilir. Bu da “Migrenim var, sırtım ağrıyor, boynum ağrıyor” gibi şikâyetleri de beraberinde getiriyor. İstediğiniz kadar ağrı kesici alın veya masaj yaptırın: Altta yatan mekanik sorunu çözmeden bu ağrıları tamamen ortadan kaldırmak mümkün değildir. Doğru tedavi yaklaşımı mutlaka detaylı bir muayene sonrasında belirlenmelidir. Sorunun kökeni ve nedenleri belirlendikten sonra kapsamlı bir muayenenin yanı sıra diş ve çene tedavileri, fizyoterapi, osteopati, ortopedi, KBB, nöroloji, psikoloji vb. tedavilerin yapılması tavsiye edilir. gibi gerekli görülen şubelerle işbirliği yapılmalıdır. Tedavinin bir bütün olarak multidisipliner olarak ele alınmasıyla en doğru sonuç alınabilir.

Vücudun her bölgesi için geçerli olan bir kural vardır; Aşırı çalışan kaslar ağrıya neden olur. Çene için de durum farklı değildir. Çenenin doğru pozisyona getirilmesi, dişlerin kontaklarının doğru ayarlanması, simetrik ve yeterli ortopedik stabilitenin sağlanması bu bölgedeki kas grubunu normal çalışma seviyesine döndürerek beraberinde gelen migren, boyun ve sırt ağrılarına son verecektir. türet.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku

ekrem abi sitesi gaziantep escort