Rinoplasti sonrası en az 2 ay gözlük kullanılmamalı

0









Günümüzde burun estetiğinin estetik amaçlı olduğu kadar sağlık amacıyla da sıklıkla uygulandığını vurgulayan Medical Park Adana Hastanesi Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Duygu Durusoy Bilgen bilgi verdi. Ameliyat sonrası dönem hastaların ameliyattan çekinmesine neden olsa da yeni geliştirilen teknolojiler sayesinde bu sürecin artık daha kolay atlatılabileceğini vurgulayan Dr. Ancak Dr. Bilgen, hastaların bu süreci daha iyi atlatabilmesi ve burun şekline daha iyi uyum sağlayabilmesi için dikkat etmesi gereken bazı noktalar olduğunu söyledi. “İlk birkaç hafta morarma ve ödem oluşabilir.” Burun ameliyatından sonra hastaneye yatış gerekli olmamakla birlikte,

1-2 gün hastanede kalmanın mümkün olduğunu vurgulayan Op. Bilgen, şunları söyledi: “Ameliyat sırasında burun içine takılan silikon tıkaç 3. ve 5. gün arasında çıkarılır. Burun üzerine yerleştirilen bant 5. ile 7. gün arasında çıkarılabilir. Ameliyattan sonraki ilk hafta göz çevresinde morluk ve ödem, burun ve yüzde ödem, akıntı şeklinde hafif kanamaların olması normal karşılanıyor” diye konuştu. “Soğuk uygulanması ödemin atılmasını kolaylaştırıyor.” Op., ödemin daha kolay atılması için ipuçları veriyor. Dr. Duygu Durusoy Bilgen, “Yatarken başınızın yüksekliğine dikkat etmelisiniz. İki yastıkla uyumak ve başınızı dik tutmak ödemin daha kolay atılmasına yardımcı olur. “Ayrıca ameliyattan sonra 2-3 gün soğuk uygulamak ödemin atılmasını kolaylaştıracaktır” dedi.

“Dudaklarınızın kurumasını ve çatlamasını önlemek için nemlendirici kullanmanız gerekir.”

Ameliyat sırasında burun içerisine yerleştirilen silikon tıkaçlar ve ameliyat sonrası oluşan burun içi kabuklanma nedeniyle silikon tıkaçlar çıkarılana kadar burnunuzdan nefes almakta zorluk yaşayabileceğinizi vurgulayan Prof. Bilgen, “Bu süreçte hastalar burundan nefes alamadıkları için ağızdan nefes almaya başlıyorlar. Ancak ağızdan nefes almak ağız ve dudak kuruluğuna neden olabilir. “Ağız kuruluğunu azaltmak için bol sıvı içmeye dikkat etmeli, dudakların kurumasını ve çatlamasını önlemek için nemlendirici kullanmalısınız” dedi. “Ameliyattan sonra en az 2 ay sigara içmemelisiniz.” Bu süreçte dikkat edilmesi gereken bir diğer önemli noktanın da sigara içmek olduğunu belirten Op. Dr Bilgen, “Sigara içmek dokulardaki kan akışını yavaşlatır ve hücre yenilenmesini etkiler. Bu nedenle ameliyattan sonra en az 2 ay sigara içilmesi önerilmez. Sigara içen hastalarda yara iyileşmesi yavaşlar ve burun ucunun düşmesi gibi istenmeyen cerrahi sonuçlar ortaya çıkabilir.

dedi. “Gözlük kullanmak burun şeklinde değişikliklere neden olabilir.” Ameliyattan yaklaşık 2 hafta sonra hafif yürüyüş gibi sportif aktivitelere başlanabileceğini belirten Op. Duygu Durusoy Bilgen, şunları söyledi: “Yaklaşık 6 hafta boyunca ağır egzersizlerden kaçınılması önerilir. Ameliyat sonrası bir diğer önemli konu ise gözlük kullanımıdır. Ameliyattan sonra 2-3 ay gözlük kullanılmamasına dikkat edilmelidir. Gözlük kullanımı burun üzerinde baskıya neden olabilir ve şekil değişikliğine neden olabilir. “Doktorunuz uygun görmedikçe gözlük kullanılması önerilmez” dedi. “Ameliyat sonrası sorunları doktorunuzun tavsiyesi ile çözün” Ameliyat sonrası süreçten bahsederken, a.g.e. Bilgen dikkat edilmesi gereken noktaları şöyle açıkladı: “Güneş ışığına maruz kalmak burun derisinin renginde değişikliklere ve kesi yerinde yara izine neden olabilir. Ameliyat sonrasında güneş koruyucu kullanmadan direkt güneş ışığına çıkılmamalıdır. Ayrıca ameliyat sırasında bir süre burun tıkanıklığı, burun içinde kabuklanma, burun ucunda sertlik ve uyuşukluk, koku duyusunun azalması gibi sorunlar da ortaya çıkabilir. Bu durumların çok geçici olduğuna inanılıyor.” Bilgen, ameliyat sonrasında karşılaşılan sorunları doktora bildirmenin ve doktorun önerileri doğrultusunda çözmeye çalışmanın en doğru yol olacağını kaydetti.


Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku