Tedavideki kanser hastalarına 6 beslenme önerisi

0

Diyetisyen Uzman Gamze Gültekin, kanser hastalarının aldıkları ilaçlara, uygulanan tedaviye ve süresine bağlı olarak beslenme alışkanlıklarında olumsuz değişiklikler yaşayabileceğini söyledi. Bu sürecin hastanın iştahını da olumsuz etkileyerek kilo kaybına yol açabileceğini belirten Gültekin, şöyle konuştu: “Hastanın günlük ihtiyacı; Çocuğun protein, karbonhidrat, yağ, vitamin ve mineral almasını sağlamak çok önemlidir. Hastanın yeterli enerji alması gerekir. Tedavi sürecinde oluşabilecek sindirim sistemi sorunları bu ihtiyacınızı karşılamanıza engel olabilir. Dolayısıyla ne oldu; Ağızda veya boğazda ağrı, koku veya tat değişiklikleri, bulantı, kusma, ishal ve kabızlık gibi sindirim sistemi bozukluklarının mutlaka giderilmesi gerekmektedir. Örneğin; Ağız ağrısı, diş eti ağrısı ve boğaz ağrısı sıklıkla kemoterapi ve radyasyon tedavisinden kaynaklanır. Benzer durumlarda; Tuzlu, asitli, sert ve kuru gıdaları çiğnemek ve yutmak zorlaşacaktır. Bu nedenle yumuşak ama besleyici gıdalar tercih edilmelidir.” dedi.

“Bulantı hissettiğinizde az, sık ve yavaş yemeyi deneyin.”

Uzman Diyetisyen Gamze Gültekin, “Ağız ve boğazda ağrı olduğunda yoğurt, muz, patates püresi, çorba, fazla pişmiş et, püre haline getirilmiş sebze, olgun taze meyve, pişmiş yumurta, elma püresi, yumuşak peynir, makarna gibi yiyecekler tüketilmelidir. , puding, sütlaç yenmesi gereken doğru besinlerdir.” Tedavi sırasında tat ve koku duyunuz değişebilir; yiyecekler, özellikle et ve diğer yüksek proteinli yiyecekler, acı veya metalik bir tada sahip olmaya başlar. Bu değişikliklerin nedeni kemoterapi veya radyasyon tedavisi ya da hastalığın kendisi olabilir. Genellikle tedavinin tamamlanmasından sonra bu değişiklikler normale döner. Tat ve kokuda değişiklik varsa alışverişe çıkın ve güzel görünen ve kokan yiyecekleri tercih edin. Beslenmede protein önemlidir, dana eti kokuyorsa tavuk, balık, kuzu eti veya yumurta gibi diğer et türlerini deneyin. Eti meyve sularıyla baharatlayın. ya da en sevdiğiniz soslara ekleyerek lezzetini artırın. Fesleğen, biberiye, defne yaprağı vb. baharat veya aromatik bitkileri kullanabilirsiniz. Kötü kokuyorsa yemekleri dışarıda pişirin. Yemek pişirirken mutfağı iyice havalandırın ve varsa pencereleri ve balkon kapılarını açın. Yiyecekleri oda sıcaklığına ulaştığında yiyin. Sizi rahatsız etmiyorsa tadı ve kokuyu değiştirmek için soğan veya sarımsak ekleyebilirsiniz. Sabah uyandığınızda bir bardak oda sıcaklığındaki suya bir damla limon ekleyin ve bu suyla ağzınızı çalkalayın. Kusmaya mide bulantısı da eşlik edebilir ve bazı tedavi biçimleri nedeniyle ortaya çıkabilir. Midenizin bulandığını hissettiğinizde; Bunların yanında tost, kraker, cips, simit ve peynir yiyebilirsiniz. Mide bulantısı durumunda makarna, fırında veya haşlanmış derisiz tavuk, kuru meyve, ayran ve patates tüketebilirsiniz. Bu süreçte yağlı, kızartılmış yiyecekler, şekerlemeler, tatlılar, baharatlı veya sıcak yiyecekler, keskin kokulu yiyecekler mide bulantısını daha da arttırdığı için istenmeyen yiyecekler listesine girer. Midenizin bulandığını hissettiğinizde; Az, sık ve yavaş yemeye çalışın. Açsanız öğün aralarında yiyin ve hoşunuza giden yiyecekleri tüketin. İçeceklerinizi yavaş yavaş için ve yemek sırasında değil, oda sıcaklığında, yemek aralarında yudumlayın. En sevdiğiniz yiyecekler midenizi bulandırıyorsa onları yemeyin. Bu da sevdiğiniz yiyeceklerden tiksinmenize neden olabilir. Yemeklerden hemen sonra 1 saat veya daha fazla dinlenmek iyi gelecektir. Sabah uyandığınızda mideniz bulanıyorsa yataktan kalkmadan önce kraker veya kızarmış ekmek yemek rahatlama sağlayabilir. “Rahat kıyafetler giyin” dedi.

Kusma, ishal ve kabızlık durumunda ne yapabilirsiniz?

Kusma konusunda bilgi veren Gültekin, şunları söyledi; İshal ve kabızlığa ilişkin önerilerini ise şöyle sıraladı:

“Kusma sorunu ortadan kalkana kadar hiçbir şey yiyip içmeyin. Kusma tekrar kontrol altına alındıktan sonra az miktarda su, et suyu gibi hafif sıvı yiyecek ve içecekler alın. Her 10-20 dakikada bir 1 yemek kaşığı ile başlayın. 2-3 20-30 dakikada bir yemek kaşığı Hafif sıvılarla rahatladıktan sonra tamamen sıvı veya hafif yiyecekler yemeyi deneyin Tedavi sırasında özellikle kemoterapi ve radyoterapi sırasında vücudun alt kısımlarında, mide ve bağırsaklarda ishal sık görülür Enfeksiyonlar, gıda hassasiyetleri (oluşabilir) ilaçlara bağlı) ve duygusal problemler ishale neden olabilir. İshaliniz varsa, kaybettiğinizi yerine koymak için bol su için. Sık sık ve az yiyin. Ağır yemekler yemeyin. Yüksek düzeyde sodyum ve potasyum içeren gıdalar tüketin. et suyu, muz, patates, pişmiş havuç, yoğurt, pilav, makarna, erişte, yayla çorbası, ekmek, kraker, derisiz tavuk veya hindi, yağsız kuzu veya balık, haşlanmış yumurta gibi besinler bu süreçte tüketilebilecek besinlerdir. . Kaçınılması gerekenler arasında yağlı yiyecekler, kızarmış yiyecekler, çiğ sebze veya salatalar, yağlı süt ve peynirler, fındık, fıstık, ceviz gibi yağlı tohumlar, brokoli, baklagiller, mısır ve karnabahar gibi yüksek lifli yiyecekler ve kayısı, erik gibi lifli meyveler yer alır. ve armut sipariş edilebilir. Bazı ilaçlar tedavi sırasında kabızlığa neden olabilir. Yeterli lif içermeyen veya yağ oranı yüksek bir diyet de kabızlığa neden olabilir. Kabız olduğunuzda her türlü sıvı gıdayı daha fazla içirin. Günde en az 8 bardak su için. Baklagiller ve kuru tahılları kepeksiz tüketin. Kayısı, erik veya bunların kompostolarını/kompostolarını tüketin. “Her gün hafif egzersiz yapın.”

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku

Antalya Haber Sunucu
meritking casibom